Sniega dēļ būtiski apgrūtināta mediķu nokļūšana pie pacientiem mājās

Lielā sniega dēļ gandrīz visā Latvijā ir apgrūtināta Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) mediķu brigāžu nokļūšana pie pacientiem pēc izsaukuma uz mājām, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja NMP Operatīvās vadības centra vadītāja Vija Grigale.

Vissarežģītākā situācija ir lauku rajonos, - mediķiem nākas brist pa sniegu vairākus kilometrus. Piemēram, Balvu NMP brigādei pie kāda pacienta nācies mērot kājām trīs kilometrus, brienot pa dziļu sniegu, pagājušajā naktī viņi pie kāda pacienta devās pusotru kilometru ar kājām.

"Neko darīt, palīdzība ir jāsniedz," sacīja Grigale un piebilda, ka tā rezultātā mediķi lēnāk nokļūst pie pacienta un vēlāk var sniegt nepieciešamo palīdzību.

Piemēram, 28.decembrī Gulbenes apkaimē kādā pacienta stacionēšana turpinājās četras stundas, - sniegā iestiga ne tikai NMP mašīna, bet arī transports, kas ieradās palīgā, lai to izvilktu no sniega. Rezultātā pacients slimnīcā tika nogādāts tikai pēc četrām stundām, kad tika notīrīts sniegs.

Pēc Grigales teiktā, ceļu tīrības ziņā ļoti smaga situācija ir Vidzemē un Rīgas reģionā. Piemēram, Zentenes pagastā kādu pacientu ar akūtu miokarda infarktu slimnīcā varēja nogādāt divarpus stundu laikā, pateicoties viņa kaimiņa atbalstam, - vīrietis iztīrīja ceļu uz kaimiņa māju, lai mediķi varētu sniegt viņam nepieciešamo palīdzību.

Šādā situācijā nespējam nonākt pie pacientiem laikā, taču, par laimi, pagaidām nekādu negatīvu seku nav bijis, piebilda Grigale.

Situāciju nedaudz sarežģī arī mazo slimnīcu slēgšana Latvijas laukos, jo NMP brigādēm izsaukumos nākas pavadīt ilgāku laiku. Piemēram, ja pacients no Rojas jānogādā slimnīcā Liepājā vai Ventspilī. "Tie ir simti kilometru," sacīja Grigale.

Pašlaik NMP darbā pēc reformas ir zudis teritoriālais sadalījums, - ir vienota NMP sistēma. Nepieciešamības gadījumā, piemēram, NMP Rīgas brigāde dodas palīgā kolēģiem uz Kurzemi.

Svarīgākais