Vēl var pieteikt Gada balvai medicīnā

Vēl divas dienas – līdz 8. janvārim – ikvienam iedzīvotājam ir iespēja nobalsot par savu labāko ārstu, ģimenes ārstu, medicīnas māsu, ārsta palīgu, rehabilitācijas speciālistu, neatliekamās palīdzības brigādi un slimnīcu.

Šogad Gada balvu medicīnā rīko Rīgas Stradiņa universitātes Absolventu asociācija. Gada balvai ir vairākas nominācijas. Pēc pacientu balsojuma balvas tiks piešķirtas dažādiem veselības aprūpes speciālistiem: ārstam – speciālistam; ģimenes ārstam, medicīnas māsai vai vecmātei; ārsta palīgam, feldšerim; rehabilitologam vai funkcionālajam speciālistam. Tāpat pēc pacientu balsojuma gada balva tiks piešķirta gan neatliekamās palīdzības brigādei jeb glābējkomandai, gan slimnīcai. Gada balvu medicīnā piešķirs par izciliem sasniegumiem – pētījumiem, atklājumiem, kuri aizvadītā gada laikā publicēti starptautiski citējamos žurnālos, jaunām unikālām ārstēšanas metodēm vai sasniegumiem Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti apdraudošo patoloģiju ārstēšanā. Šo apbalvojumu atšķirībā no citiem piešķirs Veselības nozares stratēģiskā padome, galvenie veselības speciālisti un Rīgas Stradiņa universitātes Absolventu asociācijas pārstāvji. Šī pati komisija izvēlēsies arī medicīnas darbinieku, kam piešķirs gada balvu medicīnā par mūža ieguldījumu veselības aprūpē. To saņems mediķis, kas Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpē nostrādājis ne mazāk kā 30 gadu un ar savām zināšanām un pieredzi devis nozīmīgāko ieguldījumu pacientu ārstniecībā un aprūpē, kā arī jauno kolēģu izglītošanā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš neatliekamās palīdzības mediķiem vēlas pateikties par izglābtu dzīvību, ātri un kvalitatīvi sniegtu palīdzību veselībai kritiskā situācijā, nominēt savu glābējkomandu. Ja pacients neatceras vai nav ievērojis palīdzības sniedzēja vārdu, balsošanā iespējams norādīt pacienta datus un palīdzības sniegšanas vietu, pēc kuras tiks noteikta konkrētā NMP mediķu brigāde, kas sniegusi palīdzību. NMP brigāžu mediķi strādā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, katru diennakti izbraucot vidēji uz 1000 izsaukuma vietām, kur notikuši nelaimes gadījumi, traumas vai strauji pasliktinājies kāda cilvēka veselības stāvoklis. Savu glābējkomandu jau nominējusi Latvijas Pašvaldību savienības grāmatvede Olga Dzenovska, kurai pērn 28. maijā NMP dienesta Rīgas reģiona 4. reanimācijas brigāde "uzdāvināja otro dzimšanas dienu". Olga darbā pēkšņi zaudēja samaņu, un viņai iestājās klīniskā nāve. NMP brigādes mediķi turpat sievietes darbavietā ilgu laiku cīnījās par Olgas dzīvību. Savā pieteikuma anketā kundze saka paldies mediķu brigādei, kas pēc izsaukuma ieradās un izglāba dzīvību, atgriežot viņu dzīvē.

***

UZZIŅAI

Balsojumu var veikt internetā www.rsu.lv vai www.vm.gov.lv vai sūtot vēstuli pa pastu uz Veselības ministriju, vai zvanot pa tālruni 67876007

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais