Veselības ministrija turpina izvērtēt taupīšanas iespējas

Pārskatot taupīšanas iespējas veselības nozarē uz administratīvajiem izdevumiem, Veselības ministrija sākusi izvērtēt ēkas Klijānu ielā 7 racionālu izmantošanu.

Plānots, ka telpas šajā ēkā atbrīvotos pēc virusoloģijas laboratorijas pārcelšanās uz jauno Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijas korpusu, ko paredzēts pabeigt šā gada otrajā pusē. Ņemot vērā, ka daļa no nozares pārvaldes iestādēm telpas nomā, pārceļot tās uz atbrīvotājām telpām, tiktu rasts ietaupījums.

Veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle: "Racionāla saimniekošana nenozīmē mehānisku finansējuma samazinājumu. Ir rūpīgi jāizvērtē, kā padarīt efektīvāku līdzekļu izlietošanu. Piemēram, jaunā Latvijas Infektoloģijas centra laboratorija* nodrošinās ne tikai mūsdienīgu tehnoloģiju izmantošanu infekcijas slimību diagnostikā, bet arī ļaus racionālāk izmantot esošos cilvēku un materiāltehniskos resursus, jo tās darbība būs koncentrēta vienā vietā. Esošo laboratorijas telpu atbrīvošana ļaus paplašināt Infektoloģijas centra ambulatoro nodaļu, tādējādi uzlabojot pieejamību speciālistiem un saīsinot pacientu gaidīšanu rindās. Savukārt, taupības nolūkos, uz atbrīvotajām telpām Klijānu ielā 7 varētu pārvietot kādu no veselības nozares administrējošajām iestādēm."

*Latvijas Infektoloģijas centra jaunā laboratorijas korpusa celtniecību plānots pabeigt šā gada otrajā pusē un tā iekļausies Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra starptautisko laboratorijas tīklu darbībā un atbildīs starptautisko standartu prasībām.

Laboratorija turpinās veikt plaša spektra infekcijas slimību primāro un apstiprinošo diagnostiku - bakteriālo, parazitāro, virusālo, tai skaitā, HIV/AIDS, vīrushepatītu, tuberkulozes, seksuāli transmisīvo slimību, gripas A(H1N1), reto un bīstamo, kā arī citu epidemioloģiski svarīgo infekcijas slimību diagnostiku. Laboratorija jau tagad apkalpo vairāk kā 850 dažādas medicīnas iestādes visā Latvijas teritorijā. Laboratorija ļaus nodrošināt gan personāla, gan apkārtējās vides drošību no bīstamajiem bioloģiskajiem aģentiem, kā arī ļaus savlaicīgi diagnosticēt jebkuru infekcijas slimību, tajā skaitā no valstīm, kas atrodas tropu joslā.

Šobrīd laboratorija ir izvietota dažādās, teritoriāli atdalītās telpās, kas apgrūtina un sadārdzina diagnostikas procesu.

Svarīgākais