Latvija atteikusies no iespējas pretvīrusu zāles iegādāties par zemāku cenu

© Scanpix

Pasaules veselības organizācijas (PVO) sūtījums ar pretvīrusu medikamentu Tamiflu izraisījis neizpratni par šo zāļu cenu Latvijā, jo starptautiskā organizācija to iepirkusi vismaz uz pusi lētāk.

Medikamenta ražotāju pārstāvis Latvijā – SIA Roche Latvija direktors Rauls Vēliņš – Neatkarīgajai norāda, ka arī Latvijas valdībai, sākoties jaunās gripas pandēmijai, tika piedāvāts iegādāties šo medikamentu par daudzkārt zemāku cenu, bet valdība no tā atteicās.

Kāda ir cena

No PVO saņemtie 10 120 medikamenta Tamiflu iepakojumi daļēji tiks sadalīti 24 stundu neatliekamās palīdzības slimnīcām. Pārējie tiks uzglabāti rezervju noliktavās, jo gan aptiekās, gan ārstniecības iestādēs medikamenti ir pietiekamā daudzumā.

Tamiflu (oseltamivirs) tiek uzskatīts par vienu no iedarbīgākajiem pretvīrusu preparātiem pret A H1N1 gripu. Otrs medikaments ir GlaxoSmithKline ražotā Relenza (zanamivirs). Abu medikamentu cena aptiekās ir ap 20 latu par iepakojumu. Efektīvas un lētākas pretvīrusu zāles ir rimantadīns, taču PVO rekomendācijas to iesaka lietot tikai pret sezonālas gripas vīrusu.

PVO iegādājusies Tamiflu par septiņiem latiem, kas arī radījis nesaprašanu par medikamenta cenu. Veselības ministrija norāda, ka cenas regulē noteikumi par zāļu cenu veidošanas principiem, nosakot maksimāli pieļaujamos zāļu lieltirgotavu un aptieku uzcenojumus, ko var piemērot ražotāja cenai, bet nevar ietekmēt ārvalstu ražotāju noteiktās cenas. Līdz ar to ārpus kompensācijas sistēmas izplatāmajām zālēm ražotāja cena nevar tikt ietekmēta, un tā veido 60–70% no zāļu mazumtirdzniecības cenas. Ar maksimāli pieļaujamajām cenām var iepazīties Zāļu valsts aģentūras mājaslapā, un, kā pārliecinājās Neatkarīgā, attiecībā uz pretvīrusu zālēm noteikumi netiek pārkāpti.

Piedāvāja, atteicās

Visā pasaulē zāļu ražotāja Roche politika ir piedāvāt valstu valdībām veikt centralizētu medikamentu iepirkumu par zemāku cenu, un arī Latvijai nu jau pērnā gada pavasarī, kad visā pasaulē tika izsludināta jaunās gripas A H1N1 pandēmija, tika piedāvāts iepirkt pretvīrusu medikamentu par ievērojami samazinātām cenām, sarunā ar Neatkarīgo atzīst uzņēmuma Roche Latvija direktors R. Vēliņš. Taču Latvija atteicās. Vēstulē kompānijai toreizējais veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) rakstīja, ka ekonomiskās krīzes apstākļos Latvija tam nevar tērēt naudu. Līdz ar to jāsecina, ka Latvija palaida garām iespēju iepirkt šos medikamentus par iespējami izdevīgāko cenu. Zāles tiek ražotas atbilstoši valstu pasūtījumam un papildus ir pieejamas brīvajā tirgū par parasto cenu.

"Tieši tāpat šos iepirkumus veic PVO, tieši tāpēc cena ir tik zema," skaidro R. Vēliņš, "šos noteikumus mēs neizdomājam uz vietas, tie atbilstoši PVO nostādnēm ir visām valstīm vienādi." Tagad slimnīcas par valsts budžeta naudu šo medikamentu iepērk par pilnu ražotāja cenu.

Roche pārstāvis uzskata, ka Latvijas problēma ir tā, ka valda princips "ar gripu ir miruši un mirs", nevis uzstādījums, ka jāglābj katra dzīvība. Ja pasaulē ir pieejami efektīvi medikamenti, kā gripas gadījumā novērst letālu iznākumu, valstij būtu jādara viss iespējamais, lai cilvēkiem tie būtu pieejami. R. Vēliņš atzina, ka pat slimnīcās nereti pretvīrusu preparātus, kuri ir visefektīvākie tieši pirmajās inficēšanās stundās, dod novēloti, kad cilvēks ir reanimācijā.

Latvijā kopumā laboratoriski apstiprināti 1195 saslimšanas gadījumi ar jauno gripu, miruši – 28 cilvēki.

Var samazināt

Arī SIA GlaxoSmithKline Latvia valdes priekšsēdētājs Dins Šmits Neatkarīgajai sacīja, ka uzņēmums piedāvājis valdībai iepirkt arī viņu medikamentu par zemāku cenu, taču atbilde no ministrijas bijusi, varētu teikt, nogaidoša. "Nevarētu teikt, ka atteicās, bet pateicās par informāciju un, ja būs vajadzība, tad informēs," stāsta D. Šmits. Kāpēc valdībai iepirkums būtu lētāks nekā zāles pieejamas brīvajā tirgū cilvēkiem un slimnīcām? D. Šmits uzsver: tas nav tikai iepirkuma apjoma jautājums, bet gan pārliecība, ka tādā gadījumā lētāk iepirkts medikaments nenonāks citā valstī jau par lielāku cenu. Otrs ir sociālā atbildība. Pandēmijas laikā pasaules valstis sadalītas grupās atkarībā no ienākumu līmeņa uz vienu cilvēku un atbilstoši tam noteiktas cenas, lai valstīm zāles būtu pieejamas.

Medikamenta cena veidojas pēc noteikta mehānisma. Ir noteikta ražotāja cena, kurai piemērojot noteiktu formulu, veidojas lieltirgotavas cena, savukārt aptiekas cena, ko redz pacients, arī veidojas pēc noteiktas formulas, kur ņem vērā lieltirgotavas (iepirkuma) cenu, korekcijas koeficientu un korekcijas summu, kā arī PVN. Galvenais faktors, kas nosaka, kāda ir ražotāja cena, ir izmaksu efektivitāte.

Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas izpilddirektors Jānis Lībķens norāda, ka zāļu cena, par kādu zāles iegādājas PVO, nav tā cena, par kādu ražotājs tās pārdod lieltirgotavām. Zāļu lieltirgotavas Tamiflu var iegādāties no ražotāja par 14,27 latiem (bez PVN). Viņš secina, ka Latvijas zāļu lieltirgotāji nevar piedāvāt medikamentus aptiekām par septiņiem latiem, ja pats ražotājs zāles ir paredzējis izplatīt par divkārt lielāku cenu. Tomēr pazeminātā cena, par kādu zāles iegādājās PVO, liecina, ka ražotājam ir iespējams cenu samazināt.