Pērn uz ārzemēm devušies gandrīz trīs reizes vairāk ārstu nekā 2008.gadā

© Andrejs Terentjevs, f64

Pērn uz ārzemēm izvēlējušies braukt gandrīz trīs reizes vairāk ārstu nekā 2008.gadā, informēja Latvijas Ārstu biedrības pārstāve Zane Upate.

Tā, ja 2008.gadā vēlmi braukt strādāt uz ārzemēm pauda 88 ārsti, tad 2009.gada laikā tika izsniegtas 234 izziņas ārstiem, kuri gatavojās doties darba gaitās uz citām valstīm.

Izziņas darba gaitām uz ārzemēm 2009.gadā pieprasīja 42 ārsti, 145 speciālisti, 20 zobārsti un 24 ārzemju pilsoņi. No visiem šiem mediķiem 89 bija ar darba stāžu līdz pieciem gadiem, no pieciem līdz desmit gadiem - 61 mediķis, no desmit līdz 20 - 44, vairāk nekā 20 - 34 medicīnas nozares darbinieki.

Lielākoties gatavi strādāt ārzemēs ir anesteziologi. Tā šogad izziņas ir izņēmuši 28 šīs specialitātes pārstāvji, tāpat arī 21 zobārsts, 17 ķirurgi, 16 traumatologi, 13 internisti, 11 ginekologi, astoņi ģimenes ārsti, kā arī vairāki neiroķirurgi, neirologi, pediatri, kardiologi, radiologi, dermatologi un citu specialitāšu pārstāvji ir nolēmuši savu karjeru turpināt ārpus Latvijas.

Vērtējot situāciju pa mēnešiem, Ārstu biedrība secina, ka vislielākais skaits mediķu gatavību doties strādāt ārpus valsts izteicis augusta mēnesī, kā arī septembrī. Pēdējos mēnešos aktivitāte nedaudz kritās, taču bija diezgan konstanta, un ik mēnesi prom devās no 18 līdz 20 medicīnas darbiniekiem.

Pēc Upates rīcībā esošās informācijas, gandrīz puse no tiem mediķiem, kuri devušies vai vēl tikai dosies uz ārvalstīm, par savu ceļa mērķi izvēlējušies Lielbritāniju, aptuveni sestā daļa izbraukušo izvēlas Vāciju, nedaudz mazāk Zviedriju, kā arī Īriju, Dāniju, Somiju.

Svarīgākais