Jaunā HIV zāļu kārtība neskaidra

© nra.lv

Lai arī vēl pirms mēneša Veselības ministrija (VM) apgalvoja, ka izmaiņas HIV/AIDS ārstēšanai paredzēto medikamentu sistēmā nāks par labu pacientiem un zāles no jaunā gada varēs saņemt tuvāk dzīvesvietai, realitātē – pacientiem tāpat jāturpina braukt uz Rīgu.

HIV medikamenti tagad ir iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā – tas nozīmē, ka pacientam jāsaņem speciāla recepte un ar to jādodas uz aptieku. Līdz šim HIV pacienti zāles saņēma bez receptes Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC). Velga Ķūse, LIC direktora vietniece medicīnas jautājumos, Neatkarīgajai uzsver: pieejamība ārstēšanai nav mazinājusies, un tas ir galvenais.

Vēl novembrī un decembrī veselības aprūpes sistēmas ierēdņi nevarēja pateikt, kāda būs jaunā kārtība HIV zāļu izsniegšanā. Tas ir arī "loģiski", jo noteikumi, kas visu to sakārto, pieņemti tikai Ziemassvētku priekšvakarā, 23. decembrī. Pacientu konferencē novembrī uz Neatkarīgās jautājumu, kas pacientiem izrakstīs zāles, ja tie būs kompensējamie medikamenti, VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis attrauca: "Par ko satraucas HIV pacienti?! Nav par ko uztraukties, viss būs kārtībā!" Viņš arī atzina, ka visa nauda, kas līdz šim tika piešķirta HIV zālēm, tiks novirzīta kompensējamo medikamentu sistēmai, un pacientiem nebūtu jāsatraucas, ka naudas zālēm pietrūks.

Zāles aptiekās

No šā gada 1. janvāra antiretrovīrusu terapijas (ART) – HIV pacientu terapijas – medikamenti ir jāsaņem aptiekās, uzrādot 100 procentu kompensācijas recepti. Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti arī 27 medikamenti HIV ārstēšanai.

Lai gan VM deklarēja, ka jaunā kārtība nepieciešama, lai padarītu zāļu saņemšanas un ārstēšanas iespējas pieejamākas reģionos, pašlaik nav īsti skaidrs, kā šis izvirzītais mērķis īstenojas. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, HIV pacientiem būs vien jādodas uz Rīgu, jo pašlaik nav iespēju, ka HIV zāles varētu izrakstīt kāds cits speciālists, arī ne reģiona infektologs vai ģimenes ārsts.

Savukārt VM speciālists Oskars Šneiders apgalvo, ka saskaņā ar LIC infektologu konsilija slēdzienu attiecīgās ART zāles var izrakstīt jebkurš infektologs – Dobelē, Daugavpilī, Liepājā vai citur, kur vien tas ir pieejams, līdz ar to var uzskatīt, ka ārstēšana pacientiem ir pieejamāka.

O. Šneiders arī apgalvo, ka nevajadzētu būt problēmām ar zāļu izņemšanu aptiekās, jo medikamenti lieltirgotavās ir, un, ja aptiekā zāles nav pieejamas, tad tās ir jānodrošina divu dienu laikā pēc īpašās receptes saņemšanas.

Pagaidām pa vecam

Tomēr LIC Neatkarīgajai paskaidro, ka pagaidām vēl viss notiek pa vecam – pacienti nāk uz slimnīcu, un te arī infektologi izraksta recepti, ar ko pacients ies uz aptieku. Receptes varēs izrakstīt arī trim mēnešiem, un tiem, kuri dzīvo tālāk, tikai reizi ceturksnī būs jāierodas LIC. Kā norāda V. Ķūse, pacientam jebkurā gadījumā veselības kontrolei ir regulāri jāierodas LIC, jo tikai te var izdarīt "visu specifisko". "Pagaidām citiem infektologiem nav tiesību izrakstīt šīs receptes, bet varbūt nākotnē būs, visādā ziņā mēs aicināsim arī rajonos infektologus iesaistīties," sacīja V. Ķūse, "ģimenes ārsti diemžēl neizrādīja iniciatīvu, bet mēs pacientus nevarējām atstāt bez aprūpes. Mēs arī veicām pacientu aptauju, un lielākā daļa pacientu nevēlējās, lai zāļu izsniegšanu nodod ģimenes ārstiem. Tikai neliela daļa atzina, ka ar ģimenes ārstu ir ciešas attiecības." Pacienta nodeva par receptes izrakstīšanu nav jāmaksā.

Ko darījām visu gadu?

HIV/AIDS pacientu organizācijas ideju iekļaut antiretrovīrusu terapijas (ART) medikamentus kompensējamo medikamentu sistēmā kopumā vērtē pozitīvi. Apvienības HIV.LV valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis uzskaita vairākus pozitīvus jaunās kārtības aspektus, piemēram, pacientiem nevajadzēs ciest no zāļu piegādes traucējumiem, kā tas bija 2008. gada nogalē, kā arī samazināsies medikamentu izmaksas. Tomēr viss būs atkarīgs no tā, kā šī sistēma darbosies, jo joprojām pacientiem nav skaidrs, kurš tad īsti drīkst izrakstīt īpašo recepti; ko darīt, ja aptiekā nebūs pieejams medikaments, un citi svarīgi jautājumi.

Šī neskaidrība valda tāpēc, ka tikai pašā 2009. gada nogalē tika pieņemtas izmaiņas, lai gan bija labi zināms, ka jaunā kārtība sāk darboties jau no 1. janvāra. "Ja pat tagad nav skaidrs, kas tad drīkst izrakstīt medikamentus, man ir jautājums, kas darīts visu gadu, jo jau pērn janvārī bija zināms, ka būs jaunā kārtība. Mēs vienkārši nepaspējām pacientus informēt, kā jaunā sistēma darbosies, jo viss noticis pēdējā brīdī, un arī tagad, kā izrādās, vēl nav skaidrs," saka A. Molokovskis. Tas liek domāt, ka jaunā kārtība nestrādā.

Sākotnēji VM bijusi ideja nodot HIV zāļu izrakstīšanu ģimenes ārstiem, taču viņi atteicās. "Tas būtu ļoti labi, jo vēlreiz pierādītu, ka HIV ir tāda pati hroniska slimība kā citas, un, iespējams, mazinātu negatīvisma auru ap šo slimību. Pacients ar HIV būtu tāds pats kā jebkurš cits ar hronisku slimību," spriež A. Molokovskis. Ģimenes ārsts ir cilvēkam tuvākais speciālists, jo infektologi ir reti speciālisti un pat nav visās slimnīcās.

UZZIŅAI

HIV/AIDS pacientu ārstēšana Latvijā

Latvijā ir 4541 cilvēki ar HIV

Latvijas Infektoloģijas centra HIV/AIDS nodaļas uzskaitē – 3063, no tiem – 95 bērni (novērošanā)

Antiretrovirālā terapija (ART) ir galvenais ārstēšanas paņēmiens HIV/AIDS slimniekiem. Tā var uz vairākiem gadiem aizkavēt slimības attīstības procesu. Ārstēšana nozīmē pastāvīgu medikamentu (vairāku zāļu kombināciju) lietošanu ik dienu visu atlikušo mūžu

Antiretrovīrusu terapiju saņem 423 pacienti

Profilaktisko terapiju saņem – 20 pacienti, tostarp – 18 grūtnieces, 2 – medicīnas darbinieks

Terapiju saņem 26 HIV inficēti bērni vecumā līdz 11 gadiem

Latvijā tiek izmantotas 71 dažāda ART kombinācijas, kuru izmaksas mēnesī svārstās no pāris simtiem līdz vairākiem tūkstošiem latu

2009. gadā 358 HIV inficētiem pacientiem pārtraukta terapija nelīdzestības dēļ (neievēro ārsta norādījumus zāļu lietošanā)

Avots: LIC, apvienība HIV.LV

Latvijā

Konkursā "Latvijas sakoptākais daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" par sakoptāko Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalmu atzīts pagalms Sporta ielā 2a, Skrundā, informēja Latvijas dzīvokļu īpašnieku biedrības "Mājoklis" pārstāvji.

Svarīgākais