VM ir par "sociālā spilvena" palīdzības paplašināšanu veselības aprūpes jomā

Šobrīd Veselības ministrija (VM) risina sarunas ar Pasaules banku, lai paplašinātu to personu loku, uz kurām attiektos "sociālā spilvena" palīdzība gan pacientu iemaksās, gan kompensējamo medikamentu apmaksā, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš pastāstīja, ka VM ir pārliecināta, ka atbalsts jāsniedz ne tikai tiem cilvēkiem, kuri tiek atzīti par trūcīgiem, bet arī citiem mazturīgiem iedzīvotājiem, kuriem nepietiek līdzekļu zālēm un pacientu iemaksām.

Šneiders arī pastāstīja, ka 2009.gadā nav iztērēta visa tā nauda, tas ir, ap 7,5 miljoniem latu, kas bija paredzēta trūcīgajiem veselības aprūpes jomā. šobrīd gan vēl nav pieejami dati par pērn pēdējos divos mēnešos izlietoto summu. Šos skaitļus VM sola publiskot janvāra vidū.

Šneiders uzskata, ka VM savu iespēju robežās sniedza informāciju gan sabiedrībai, gan pašvaldībām un sociālajiem dienestiem par sociālo palīdzību trūcīgajiem, taču arī pašiem cilvēkiem ir nepieciešams līdzdarboties un interesēties sociālajos dienestos par savām tiesībām un iespējām.

Tāpat VM par sociālo palīdzību ziņoja medijiem, jo šobrīd ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ apmaksātas reklāmas izveidot nav iespējams.

Jau ziņots, ka līdz šā gada decembra beigām Veselības norēķinu centrs ir izsniedzis vien 139 izziņas trūcīgām personām par zāļu vai medicīnisko ierīču iegādes izdevumu maksimuma sasniegšanu kalendāra gada laikā, tāpēc Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" pārstāve Iveta Neimane uzskata, ka Latvijā ir daudz vairāk cilvēku, kuriem būtu nepieciešama zāļu kompensācija.

Neimane ir pārliecināta, ka lielākā problēma ir tā, ka ir nepilnības kārtībā, kādā tiek piešķirts trūcīgā statuss, un ir daudzi šķēršļi, kuri kavē statusa saņemšanu. Viņa uzskata, ka tāpat ir jāpaplašina personu loks, kas var pretendēt uz minētajām kompensācijām.

Jau ziņots, ka izziņa "Par trūcīgās personas zāļu vai medicīnisko ierīču iegādes izdevumu maksimuma sasniegšanu kalendāra gada laikā" apliecina, ka trūcīgās personas izdevumi par zāļu vai medicīnisko ierīču iegādi ir pārsnieguši maksimumu kalendāra gada laikā. Tas nozīmē, ja šogad personas izdevumi par kompensējamām zālēm pārsniegs 50 latus, tad pēc tādas izziņas cilvēks var vērsties VNC.

Tāpat trūcīgie ir atbrīvoti no pacientu līdzmaksājumiem.