Papildina kompensējamo zāļu sarakstu

© f64

No šā gada kompensējamo zāļu saraksts tiks papildināts ar 83 jauniem medikamentiem un piecām medicīniskajām ierīcēm.

Kopumā šogad sarakstā būs 1218 zāles un 149 medicīniskās ierīces. Visām līdz šim no valsts budžeta apmaksātajām diagnozēm līdzšinējais valsts kompensācijas apjoms, kas šogad bija 100%, 75% vai 50% apmērā, paliks nemainīgs arī nākamgad. Papildus no 2010.gada 1.janvāra kompensējamo zāļu sarakstā pirmo reizi tiks iekļautas arī 27 zāles HIV/AIDS infekcijas ārstēšanai.

Tāpat kompensējamo zāļu sarakstā jau iekļautajiem 153 medikamentiem un trim medicīniskajām ierīcēm tiks samazinātas cenas par 4% līdz 39%. Šī zāļu cenu samazinājuma prognozējamais ietaupījums varētu būt ap 3,9 miljoniem latu. Tas sniegs iespēju zāles saņemt plašākam pacientu lokam un daļēji segt kompensējamo zāļu budžeta deficītu, skaidro VEC.

VEC skaidro, ka medikamentu iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā ir tiesības pieteikt ikvienam zāļu ražotājam un izplatītājam, norādot arī attiecīgā medikamenta cenu. Veselības ekonomikas centrs izvērtē katra pieteiktā medikamenta salīdzinošo efektivitāti ar citu konkrētas diagnozes ārstēšanā izmantoto medikamentu efektivitāti, kā arī cenu, to salīdzinot ar cenām citās Eiropas Savienības valstīs. Sarakstā iekļaujamo zāļu cenai jābūt ne augstākai kā trešajai zemākajai starp Eiropas Savienības valstīm un ne augstākai kā Igaunijā un Lietuvā. Turklāt cena tiek salīdzināta ar medikamenta terapeitiskajiem ieguvumiem.

Jāatgādina, ka arī šogad trūcīgajām personām tiks pilnībā apmaksāti kompensējamie medikamenti, ja gada laikā pacients šo medikamentu iegādē būs iztērējis 50 latus.

Svarīgākais