Pētījums: Lielākais priekšlaicīgas nāves iemesls 2008.gadā bija traumas un ievainojumi

Arī 2008.gadā Latvijā visvairāk cilvēku potenciālo dzīves gadu zaudēja jeb priekšlaicīgi mira, gūstot dažādas traumas un ievainojumus, liecina Veselības ekonomikas centra publicētais ziņojums "Potenciāli zaudētie dzīves gadi Latvijā 2008.gadā".

Tas nozīmē, ka lielākā daļa cilvēku pāragri zaudēja dzīvību, izdarot pašnāvības, ciešot transporta nelaimes gadījumos, noslīkstot, nosmokot, slepkavību rezultātā, kā arī saindējoties ar alkoholu. Otrs biežākais potenciāli zaudēto dzīves gadu iemesls bija asinsrites sistēmas slimības, trešais - ļaundabīgie audzēji.

Tai pat laikā speciālisti uzsver, ka 2008.gadā, salīdzinot ar pēdējo desmit gadu statistiku, Latvijā ievērojami samazinājies potenciāli zaudēto dzīves gadu rādītājs Latvijā

Tas nozīmē, ka, piemēram, salīdzinot ar 1999.gadu, zaudēto dzīves gadu rādītājs jeb iedzīvotāju priekšlaicīga mirstība no novēršamiem nāves cēloņiem ir samazinājusies par 18%

Pētījuma autori tāpat uzsver, ka potenciālos dzīves gadus vairāk zaudē jeb priekšlaicīgi mirst tieši vīrieši. Tā 2008.gadā vīrieši zaudēja 97 000 potenciālo dzīves gadu jeb 73% no visiem apkopotajiem potenciāli zaudētajiem dzīves gadiem, bet sievietes - 35 000 jeb 27%.

Potenciāli zaudētie dzīves gadi jeb zaudētā veselība un dzīvība ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kas plaši tiek pielietots sabiedrības veselības analīzē un pētniecībā Eiropā un visā pasaulē. Latvijā šis rādītājs tiek aprēķināts, sākot ar 1999.gadu.

Svarīgākais