Pirms Jaungada svinībām īpaša atsaucība tiek gaidīta no A grupas rēzus negatīvo asiņu donoriem

Patlaban Valsts asinsdonoru centrā (VADC) trūkst A grupas rēzus negatīvo asiņu, tāpēc no šīs grupas asinsdonoriem pirmssvētku dienās VADC sagaida vislielāko atsaucību.

Tāpat VADC pārstāve aicināja būt aktīviem arī citu grupu asinsdonoriem, jo svētku laikā ārstniecības iestādēs pieprasījums pēc asinīm varētu pieaugt.

Lai papildinātu asins krājumus, šonedēļ VADC dosies vienā izbraukumā. VADC rīt, 29.decembrī, dosies uz Pļaviņu novada kultūras centru, kur asinis varēs nodot no plkst.10 līdz 13.

Turpretī VADC specializētais autobuss šodien no plkst.11 līdz 15 atradīsies pie Dailes teātra Rīgā.

Otrdien, 29.decembrī, donoru autobuss dosies uz Valsts policijas Rīgas reģionālo pārvaldi Gaujas ielā, kur donori tiks pieņemti no plkst.9 līdz 14. Savukārt trešdien, 30.decembrī, pie tirdzniecības centra "Origo" asinsdonoru autobuss gaidīs donorus no plkst.11 līdz 14.

30.decembrī VADC darba laiks būs saīsināts, centrs strādās no plkst.9 līdz 14, savukārt 31.decembrī un 1.janvārī VADC būs slēgts.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Pēc asins nodošanas donors saņem trīs latu naudas kompensāciju pusdienām, brīvdienu asins došanas dienā un nākamajā dienā, saglabājot vidējo izpeļņu. Asins ziedošana iepriekš jāsaskaņo ar darba devēju, lai saņemtu brīvdienas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais