Atbalsts zālēm jāsaņem ne tikai trūcīgajiem

No Pasaules bankas (PB) Latvijai atvēlētā astoņus miljonus latu lielā finansējuma sociālās drošības spilvenam, kas paredzēts kompensējamo zāļu līdzmaksājumiem un pacientu iemaksu segšanai trūcīgām personām, divu mēnešu laikā izlietoti vien 220 000 latu jeb mazāk par trīs procentiem.

Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija Sustento aicina valdību paplašināt to iedzīvotāju loku, kas var saņemt šo atbalstu, un noteikt līdzmaksājumu griestus kompensējamajiem medikamentiem.

Ņemot vērā aizvien lielākas sabiedrības daļas maksātspējas būtisku krišanos un faktu, ka no šā spilvena naudas iztērēta pavisam neliela naudas summa, mēs uzskatām, ka ir nepieciešams paplašināt to iedzīvotāju loku, kas var pretendēt uz šo palīdzību, Neatkarīgajai norāda Sustento veselības politikas koordinatore Iveta Neimane. Trīs procenti, kas šogad izmantoti no atvēlētā finansējuma, liecina par sabiedrības zemo informētības līmeni un gausām birokrātijas procedūrām – trūcīgie iedzīvotāji aptuveni mēnesi vai pat vairāk laika velta tam, lai iegūtu trūcīgās personas statusu. Turklāt trūcīgās personas statusa iegūšanai noteiktie kritēriji daudziem nav izpildāmi. Šādu statusu nevar iegūt cilvēki, kam ir īstermiņa kredīti vai līzingi, to nepiešķir, ja kāds no tuviem nestrādājošiem radiniekiem nav reģistrējies kā bezdarbnieks vai arī ja ģimenei piederošais auto ir jaunāks par desmit gadiem.

Organizācija norāda uz birokrātiskām procedūrām, kas sarežģī atbalsta saņemšanu. "Nepieciešams vienkāršot valsts apmaksāto medikamentu un medicīnas pakalpojumu saņemšanas procedūru – trūcīgajiem pacientiem nevajadzētu pieprasīt Veselības norēķinu centra izziņu, bet gan tikai trūcīgas personas statusu apliecinošu dokumentu aptiekā vai medicīnas iestādē," uzsver I. Neimane.

Trūcīgie var saņemt atbrīvojumu no līdzmaksājuma par kompensējamiem medikamentiem, ja viņu izdevumi par zāļu vai medicīnisko ierīču iegādi kompensācijas kārtības ietvaros no šā gada 1. oktobra līdz 31. decembrim ir pārsnieguši 12,5 latus. Nākamajā gadā šī summa jau būs 50 latu.

Svarīgākais