Samazinās pacienta iemaksas, nodrošinot lielāku veselības aprūpes pieejamību

Šodien, 22.decembrī, Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos.

Lai nodrošinātu lielāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, paredzēts no nākamā gada 1.janvāra samazināt pacientu iemaksas un vienkāršot darba apmaksu slimnīcās, paredzot dienas stacionāru attīstību.

No nākamā gada 1.janvāra tiks samazinātas pacientu iemaksas pie ārstiem speciālistiem no 5 latiem līdz 3 un par ārstēšanos slimnīcā no 12 latiem līdz 9,50 par diennakti*. Savukārt par ģimenes ārsta izsaukšanu mājās gripas epidēmijas laikā pie pacienta, kurš saslimis ar gripu, turpmāk būs noteikta samaksa – 2 lati. Noteikts, ka par primārās veselības ārstu var būt pediatrs, kas veic ģimenes ārsta funkcijas mazajiem pacientiem. Paplašinātas arī indikācijas, ar kurām pacienti var saņemt medicīnisko aprūpi mājās.

Grozījumi paredz, ka neatliekamās palīdzības punktā slimnīcās iedzīvotājiem tiek nodrošināta medicīniskā palīdzība ne tikai traumu gadījumā, bet arī citos gadījumos kad nav pieejama ģimenes ārsta vai dežūrārsta palīdzība, vai arī palīdzības apmērs pārsniedz ģimenes ārsta kompetenci.

Veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle: „Viens no galvenajiem uzdevumiem, grozot veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumus, bija uzlabot veselības aprūpes pieejamību - gan samazinot pacientu iemaksas, gan arī atvieglojot pacientu pieeju speciālistiem akūtās situācijās. Būtiski bija arī vienkāršot samaksas sistēmu slimnīcām un atvieglot dažādas birokrātiskās procedūras. Lielu darbu šo noteikumu grozījumu izstrādē paveica nozares galvenie speciālisti, kuri profesionāli izvērtēja valsts apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī sniedza priekšlikumus veselības aprūpes sistēmas organizēšanā.”

*Atgādinām, ka Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros trūcīgās personas ir atbrīvotas no pacientu iemaksām. Trūcīgajām personām nav jāmaksā 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām, kā arī trūcīgie pacienti var uzturēties slimnīcu „viesnīcās” bez maksas. Arī izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem vai medicīnas ierīcēm tiek apmaksāti pilnā apmērā, ja pacients laika periodā no 2009.gada 1.oktobra līdz 31.decembrim būs samaksājis 12,5 latus. 2010.gadā visi izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem tiks apmaksāti, ja trūcīgā persona būs samaksājusi 50 latus gada laikā.

Latvijā

Pirms nedēļas klajā nāca Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” sižeti par saraksti starp tagad Polijā apcietināto Krievijas juristu Anatoliju Bļinovu un, visticamāk, Leonīdu Ņevzļinu, Izraēlā mītošo miljardieri, kurš ir naftas kompānijas “Jukos” bijušais vadības pārstāvis.

Svarīgākais