Mainīs principus veselības aprūpē

Valsts apmaksāto veselības pakalpojumu grozs no nākamā gada tiks patukšots vēl vairāk, jo Veselības ministrija (VM), izvērtējot situāciju, nolēmusi, ka no budžeta līdzekļiem vairs nemaksās, piemēram, par diagnostisku histeroskopiju neauglības cēloņu noteikšanai, dzimumorgānu iedzimtu anomāliju korekciju, izņemot bērniem, un citiem pakalpojumiem; tāpat netiks apmaksāti atsevišķi pakalpojumi ķirurģijā un ortopēdijā.

Šodien noteikumus, kur tas paredzēts, plāno apstiprināt valdībā.

Līdz ar šīm izmaiņām plānots arī pārdalīt finansējuma proporcijas ambulatorajai, stacionārajai un neatliekamajai palīdzībai, mainīt finansēšanas kārtību, samazināt pacientu iemaksas pie speciālistiem un līdzmaksājumus stacionāros. Tāpat tiks noteikts, ka par ģimenes ārsta mājas vizīti gripas epidēmijas laikā ar gripu slimam pacientam būs jāmaksā tikai divi lati, jo līdz šim, izņemot atsevišķas pacientu grupas, par ģimenes ārsta vizīti visos gadījumos bija jāmaksā mediķa noteiktā cena. Ģimenes ārstiem tiks noteikti arī papildu kritēriji darba un pieejamības vērtēšanai, no kā atkarīgs valsts finansējuma apmērs konkrētai praksei.

Noteikumos paredzēts, ka paplašinās arī traumpunktos pieejamās palīdzības iespējas. Jāatgādina, ka traumpunkti tika izveidoti likvidēto neatliekamās palīdzības slimnīcu vietā, lai iedzīvotājiem būtu pieejama palīdzība traumu gadījumā. Turpmāk pēc medicīniskās aprūpes cilvēki tajos varēs vērsties arī tad, ja nebūs pieejama ģimenes ārsta vai dežūrārsta palīdzība, vai arī nepieciešamā palīdzība pārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta

kompetenci.

Lai arī kopumā pret izmaiņām minētajos noteikumos veselības aprūpes sniedzējiem nav iebildumu, jo tie gatavoti, konsultējoties ar iesaistītajām pusēm, šobrīd neesot zināms pats galvenais – kā konkrēti tiks sadalīts veselības aprūpes budžets. Pagaidām ne ārstniecības iestādēm, ne ārstu praksēm nav piedāvāti jaunie līgumi. Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas priekšsēdētāja Sarmīte Veide Neatkarīgajai sacīja: lai varētu vērtēt paredzētās izmaiņas, vispirms jāredz, kā tās ies kopā ar finansējumu. Viņa sprieda, ka ministrijai līdz gada beigām vēl ir laiks piedāvāt jaunos līgumus, un atkarībā no tiem ārsti arī lemšot, ko darīt. Jāatgādina, ka no nākamā gada lielai daļai ģimenes ārstu līgumi ar valsti jāpārslēdz un teju katru gadu tas bijis problemātiski.

Jaunos līgumus gaida arī slimnīcas. Šobrīd VM tik vien kā solījusi, ka būtiskas izmaiņas māsterplānā, tātad arī konkrētu slimnīcu profilu izmaiņas vairs nav

gaidāmas.

Jau rakstīts, ka kopumā veselības aprūpē nākamgad plānoti izdevumi 432 780 295 latu apmērā, no kuriem 24 miljoni ir sociālā drošības tīkla stratēģijas piešķirtā nauda, bet 9 miljoni – Eiropas Savienības fondu finansējums.

***

UZZIŅAI

Izmaiņas pacientu maksājumos no nākamā gada

• Apmeklējot ambulatoro speciālistu – 3 lati (līdz šim – 5 lati).

• Par katru slimnīcā pavadīto dienu, sākot no otrās dienas – 9,50 lati (līdz šim – 12 lati).

• Par ģimenes ārsta mājas vizīti gripas epidēmijas laikā ar gripu slims pacients maksā pacienta iemaksu 2 latu apmērā (līdz šim ģimenes ārsta noteikta summa).

Kā sadalās ārstniecībai paredzētais finansējums:

• samaksa par ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem – ne mazāk kā 38%,

• samaksa par stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem – ne vairāk kā 52% apmērā,

• samaksa par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu pakalpojumiem, tai skaitā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pakalpojumiem – ne mazāk kā 9% apmērā,

• samaksa par starpvalstu norēķiniem – ne vairāk kā 1% apmērā.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais