Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pasargāt sevi no lieka stresa

Gastroenterologs Hosams Abu Meri, runājot par pavasara spēku izsīkumu, norāda, ka jebkura sezonas maiņa atstāj iespaidu uz cilvēka organismu un garastāvokli.

Pēc viņa domām, tieši pavasarī cilvēki bieži jūt nogurumu vai nespēku, kas var būt saistīts ar stresa hormonu līmeņa palielināšanos.

Lai saglabātu hormonus līdzsvarā, ārsts iesaka neļauties liekiem uztraukumiem par nenozīmīgām lietām: «Cilvēkiem nav jāapzinās ikdienas sīkie stresi, bet jāapzinās stresa situācijas, kas saistītas ar lielām problēmām dzīvē. Ja tās ir ilgstošas, var rasties veselības problēmas un var būt nepieciešama ārsta palīdzība.»

Stresa simptomi

Hosams Abu Meri nenoliedz, ka ikdienas stresa amplitūda var būt atkarīga no pacienta profesijas un nodarbošanās, taču, uzsverot, ka dzīves laikā mums nākas satikties ar dažādu jomu pārstāvjiem, viņš atgādina nedomāt tikai par savām problēmām, bet saprast arī līdzcilvēkus. «Katrai profesijai ir sava specifika un stresa līmenis. Piemēram, ārsta darbs saistīts ar citu cilvēku sūdzībām, un tas izraisa mediķiem papildu stresu, jo jādomā ne tikai par savām, bet arī citu cilvēku problēmām. Nopietnāks stress nekā citu profesiju pārstāvjiem ikdienā noteikti ir, piemēram, ugunsdzēsējiem, policistiem, kuriem bieži nākas saskarties ar risku.»

Kā galvenos stresa simptomus ārsts min nogurumu, bezmiegu, uztraukumu, iespējamu elpas trūkumu, paātrinātu sirdsdarbību vai pat sāpes krūtīs. «Visi šie simptomi saistīti ar paaugstinātu stresa hormonu – adrenalīnu. Tā rezultātā cilvēki zaudē magniju. Magnijs ir ļoti svarīgs organismam – tas visvairāk koncentrējas kaulos, muskuļos, sirds muskuļos,» Hosams Abu Meri paskaidro.

Aktivitātes un svaigs gaiss

Ārsta ieteikumi cīņai ar paaugstinātu stresu ir gluži pašsaprotami, tomēr tieši pašu vienkāršāko mēs nereti aizmirstam iekļaut dienaskārtībā. «No gastroenterologa viedokļa runājot, jābauda pavasaris, dzīvojot veselīgu dzīvesveidu – jāēd bieži, regulāri un sabalansēti. Uzturā vairāk jālieto produkti, kas satur vitamīnus un magniju, piemēram, dārzeņi, pupiņas, žāvēti augļi, banāni, upenes, zivis. Kā dabiski antistresa līdzekļi iedarbosies arī regulāras fiziskas aktivitātes un svaigais pavasara gaiss, kas uzlabos garastāvokli,» viņš iesaka. Pievērst uzmanību vitamīnu trūkumam kādā konkrētā gadalaikā, pēc Hosama Abu Meri domām, nav nozīmes. «Vitamīnu lietošanai uzturā jāpievēršas visu gadu – katrā gadalaikā aktuāli citi vitamīni. Visvairāk vitamīnu nepieciešams cilvēkiem, kuri aktīvi sporto. Savukārt magniju kopā ar B grupas vitamīniem svarīgi lietot tieši stresa laikā – jo lielāks stress, jo lielāks magnija zaudējums.»

Izmērīt stresa līmeni

Pašlaik interneta tīmeklī uzsākta īpaša aktivitāte Nacionālais stresa tests, kurā ikviens pats var izmērīt savu stresa līmeni. Gastroenterologa domas par šo testu ir visai pozitīvas. «Nav slikti, ja cilvēki var izmērīt sava stresa līmeni un saprast, cik nopietns stress katru skar ikdienā. Stresa tests ir labs monitorings, lai uzzinātu, cik bieži pēdējā mēneša laikā nācies saskarties ar dažādām stresa pazīmēm. Iespējams, šī testa rezultāti var palīdzēt cilvēkiem atrisināt savas problēmas. Atbalstu stresa testu, jo tas ir veids, kā likt cilvēkiem apzināties savu stresa līmeni un pasargāt sevi no lieka uztraukuma par sīkumiem.»

***

Iedvesmo ar drosmi

Daces (vārds mainīts) vairs nav. Viņa no šīs pasaules aizgāja īsi pirms jaunā gada 64 gadu vecumā. Diagnoze – smaga un neārstējama slimība, kas aizsākas no ilglaicīga un neārstēta stresa dienu no dienas. Savas dzīves laikā viņa izaudzināja divus savus un vienu pieņemtu bērnu, uzrakstīja dzejoļu krājumu, bija vislabākā un mīlētākā skolotāja saviem audzēkņiem un neaizstājams draugs.

Viņas stāsts sākās skaisti – bērnība laukos kopā ar brāļiem un māsām, dabas tuvums, mīlošs vīru, bērni, karjera, tomēr vienā brīdī notika lūzums.

Dace piedzīvoja stresa situācijas citu pēc citas, kas noveda dziļā depresijā, no kuras izeja tā pa īstam netika atrasta. Līdz pat pēdējai dienai Dace ikvienu, kurš aizgāja pie viņas ciemos, iedvesmoja ar pamatīgu uzmundrinājuma devu – ar apbrīnojamu drosmi, pacietību un pazemību, ko izstaroja sieviete. Katrs darbs, ko Dace darīja, bija ar mērķi iedvesmot un tikt apkārtējo iedvesmotai.

Gribētos, lai šis stāsts ir ar laimīgām beigām, bet tā nav. Šis stāsts ir par cīņu, kura netika uzvarēta, jo pretī nebija patiesais ienaidnieks, – tas slēpās aiz stūra un noskatījās, jo savu darbu bija paveicis pirms tam.