Lai novērstu tipisko pavasara nogurumu, ir svarīgi lietot uzturā produktus, kas palīdz uzņemt organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu devu. Kuri ir tie produkti, kas pavasara sezonā nodrošina veselīgu un vitamīniem bagātu uzturu?
«Gada tumšajos un aukstajos mēnešos sauli un siltumu mēs kompensējam ar kaut ko saldāku un treknāku, tāpēc uz pavasara pusi organismā mainās iekšējais līdzsvars un, runājot žargonā, mēs kļūstam skābāki – tas nozīmē, ka pazeminās organisma pH līmenis,» skaidro Inga Pūce, Figūras draugu uztura speciāliste. Taču tas nemazina organisma vēlmi līdzsvaroties, tāpēc, lai pH līmeni paaugstinātu, organisms tam nepieciešamās minerālvielas ņem tur, kur tās var dabūt. Un, ja minerālvielas tam nedod no ārpuses, tas sev kalciju ņem no kauliem, kā rezultātā sāk bojāties zobi un sākas dažādas veģetatīvas problēmas, jo kalcijs atbild ne tikai par kauliem. Tāpat organisms, lai neitralizētu skābes, ņem sev dzelzi, un arī dzelzs trūkums rada zināmus simptomus. Tāpēc pavasarī aktivizējas arī dažādas hroniskas slimības.
Lai mēs pavasarī neslimotu un būtu enerģijas un spēka pilni, mūsu uzdevums ir, cik vien iespējams ātri, atjaunot šīs vitamīnu un minerālvielu rezerves. Ar ko sākt? «Vairāk uzturēties svaigā gaisā, pēc iespējas atsegt ķermeņa daļas, lai uzņemtu vitamīnu D,» iesaka Inga Pūce. Viņa norāda: vitamīnus un minerālvielas ir svarīgi uzņemt nevis ar pārtikas piedevām, bet dabīgā veidā. Piemēram, pašiem mājās uz palodzes izaudzēt sīpollokus, izdiedzēt sēklas (ja nav pacietības, tās var iegādāties jau izdiedzētas), piegriezt salātiem pirmo pieneņu lapiņas – nevajag jau daudz. Turklāt pirmās lapiņas nemaz nav rūgtas, tās ir pat ļoti maigas.
Uztura speciāliste iesaka arī gurķus un tomātus. «Tas, ka tos tagad piedāvā vien lielie ražotāji, kuri tos audzē siltumnīcās, ātrumu nemazina un no dārzeņus lietošanas mūs neatbrīvo. Jo primāri ir jāuzņem dabiskais produkts un tad jau tālāk varam tiekties uz to, lai tas būtu audzis pēc iespējas dabīgākā vidē,» norāda Inga Pūce, uzsverot, ka pavasarī jāēd tas, ko esam spējīgi paši šeit izaudzēt.
Ēst vai neēst zemenes, kas nogatavojušās Grieķijā un jau ir nopērkamas Rīgas Centrāltirgū? «Neapšaubāmi, ka minerālvielas tur ir, jautājums tikai, ar ko šīs zemenes ir apstrādātas, lai tās atvestu līdz Latvijai? Jo, kā mēs zinām, zemenes ir ļoti jutīgas ogas, ātri bojājas,» saka Inga Pūce. Viņa aicina aizdomāties, kā pa klimatiskajām joslām mainās flora un fauna un – ar ko atšķiras cilvēki, kuri tur dzīvo. «Enerģētika, kas der dienvidu cilvēkiem, maz integrējas ziemeļu cilvēku organismā. Tieši tāpēc vajadzētu tendēties uz to, kas aug pie mums, jo mēs ejam roku rokā ar savu klimatisko joslu. Tā tomēr ir ilūzija, ka mums der arī Vidusjūras produkti,» uzskata Inga Pūce, sakot, ka patiesībā cilvēkiem, kuriem ir maz saules, kas nosaka gremošanas procesa intensitāti, šie produkti slikti gremojas. Savukārt nesagremota pārtika rada toksīnus un piesārņo organismu. «Jā, tas ir mans ļoti personisks viedoklis, ka mums vajadzētu dzīvot saskaņā ar dabu un tiekties uz to, ko daba atļauj izaudzēt šeit. Vajag draudzēties ar savējiem, bet visus aizjūras produktus tikai degustēt, baudīt kā delikatesi, nevis ņemt par pamatu.»
***
RĪTA MUNDRUMS
Vajadzēs
(2 porcijām):
• Romiešu salātu lapas
• Buntīti pētersīļu
• Vienu papriku
• Sauju svaiga kviešu zelmeņa (vai tējkaroti kviešu zelmeņa pulvera)
• Citronu
• Divus apelsīnus
• 250 ml alvejas sulas
Pagatavošana (5 minūtes): zaļumus un dārzeņus noskalo, nomizo citronu un apelsīnus; attīra papriku un kopā ar visām sastāvdaļām liek sulu spiedē; kad visas sastāvdaļas izspiestas, pievieno alvejas sulu
Piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis
***
PRAKTISKS CEĻVEDIS VITAMĪNIEM BAGĀTAM UZTURAM PAVASARĪ
RIEKSTI, SĒKLAS – vairo enerģiju un dzīvesprieku
• Stiprina imunitāti
• Stimulē smadzeņu darbību, uzlabo atmiņu
• Mazina nogurumu, vairo enerģiju, uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Stiprina kaulus
• Uzlabo ādas veselību, aizkavē novecošanos
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
ŅEM VĒRĀ! 50 gramu lazdu riekstu un trīs ēdamkarotes saulespuķu sēklu satur cilvēka organismam nepieciešamo E vitamīnu dienas devu. Šis vitamīns veicina augšanu un mazina nogurumu, tāpēc šie produkti īpaši ieteicami skolas vecuma bērniem, kā arī paaugstinātas garīgās un fiziskās slodzes gadījumā.
SKĀBENES – uzlabo asins sastāvu
• Stiprina imunitāti
• Uzlabo auglību, veicina reproduktīvās sistēmas darbību
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
• Mazina nogurumu, vairo enerģiju, uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu
• Mazina sāpes un iekaisumus, veicina brūču dzīšanu
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
INTERESANTI, ka termiskās apstrādes laikā no skābenēm izdalās skābeņskābe, kas var izraisīt saindēšanos, tāpēc, gatavojot skābeņu zupu
vai sautējumu, skābenes ēdienam pievieno,
kad tas jau praktiski ir gatavs.
ZEMENES – uzlabo sirdsdarbību
• Stiprina imunitāti
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Stiprina kaulus
• Uzlabo, nostiprina redzi
• Uzlabo auglību, veicina reproduktīvās sistēmas darbību
ŅEM VĒRĀ! Astoņas vidēja izmēra zemenes satur 140% ieteicamās C vitamīna dienas devas, bet 100 grami šo ogu satur vien 32 kalorijas.
SPARĢEĻI – uzlabo vielmaiņu
• Stiprina imunitāti
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo ādas veselību, aizkavē novecošanos
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
ŅEM VĒRĀ! Sparģeļi ir ļoti bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots organisma stiprināšanai pavasarī. Lai šie dārzeņi, ko senie grieķi un romieši uzskatīja par īstu delikatesi, gatavošanas laikā saglabātu savu tekstūru un uzturvērtību, tos ieteicams tvaicēt, viegli apcept vai grilēt, nevis vārīt ūdenī.
PIENEŅU LAPAS – samazina holesterīna līmeni asinīs
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
• Mazina sāpes un iekaisumus, veicina brūču dzīšanu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo ādas veselību, aizkavē novecošanos
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
ŅEM VĒRĀ! Visbiežāk pieneņu lapas izmanto svaigajos salātos (īpaši labi tās garšo kopā ar lociņiem un skābenēm), taču tās var pievienot arī zupām un sautējumiem. Lai atbrīvotos no spēcīgās rūgtās garšas, pieneņu lapas pirms lietošanas ieteicams 30 minūtes izmērcēt sālsūdenī.
BĒRZU SULA – attīra organismu
• Stiprina imunitāti
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
• Uzlabo ādas veselību, aizkavē novecošanos
INTERESANTI, ka bērzu sula ir visvairāk dzertā sula Latvijā – katru pavasari tiek patērēts simtiem litru šī brīnumainā dzēriena. Visbiežāk to dzer tīrā veidā, taču to izmanto arī ūdens vietā tējā, zupās, mērcēs, jo bērzu sula uzlabo ēdienu garšu.
STARP CITU, bērzu sula ir saldāka, ja to tecina no bērza, kas aug sausā vietā, piemēram, kalnā. Lai rūgšanas procesa laikā sula nesāk pelēt un nekļūst duļķaina, tai jāpievieno krustnagliņas, kas vienlaikus arī uzlabo sulas garšu.
SPINĀTI – veicina jaunu zināšanu apgūšanu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Stimulē smadzeņu darbību, uzlabo atmiņu
• Uzlabo, nostiprina redzi
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
INTERESANTI, ka spināti plaši tiek izmantoti smalku desertu pagatavošanā, jo to sula ļauj piešķirt ēdienam ne vien interesantas garšas nianses, bet arī neparasti zaļu krāsu.
RABARBERI – uzlabo garastāvokli
• Stiprina imunitāti
• Stiprina kaulus
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
• Mazina nogurumu, vairo enerģiju, uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību,
pazemina asinsspiedienu
ŅEM VĒRĀ! Rabarberus var saldināt ne tikai ar cukuru – to var vārīt arī augļu sulās. Tāpat cukura daudzumu var mazināt, to aizstājot ar dažādām garšvielām, piemēram, ingveru un kanēli.
LAPU SALĀTI – mazina iekaisumu risku
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
• Uzlabo miegu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Mazina sāpes un iekaisumus, veicina brūču dzīšanu
• Stimulē smadzeņu darbību, uzlabo atmiņu
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
INTERESANTI! Lai arī lapu salāti satur ļoti maz kaloriju un tos mēdz dēvēt par trušu barību, tie ir ļoti vērtīgi un veselīgi. Īpaši uzturā iesaka lietot sarkano un tumši zaļo lapu salātus, jo, pateicoties ļoti augstai hlorofila koncentrācijai lapās, tie satur vairāk vērtīgo uzturvielu nekā gaiši zaļo lapu salāti (Ķīnas salāti, kraukšķīgie ledus salāti).
DIEDZĒTAS SĒKLAS, GRAUDI – palēnina organisma novecošanās procesus
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
• Stiprina kaulus
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
• Stiprina imunitāti
ŅEM VĒRĀ! Vitamīniem bagātākie un uzturvielu ziņā visvērtīgākie ir divus milimetrus gari asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. Diedzēšanai īpaši piemērotas ir redīsu, krešu, sinepju sēklas un lēcas.
REDĪSI – palīdz cīņā ar lieko svaru
• Mazina nogurumu, vairo enerģiju, uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
• Attīra organismu no dažādiem sārņiem, tai skaitā palīdz izvadīt no organisma nevēlamās ķīmiskās vielas, tā mazinot ļaundabīgo audzēju risku
INTERESANTI! Vienlīdz augsta uzturvērtība piemīt gan redīsa saknei, gan lapām. Pārauguša redīsa sakne un lapas zaudē savas garšas īpašības un kļūst koksnainas (ir grūti sagremojamas), tāpēc uzturā ieteicams lietot tikai jaunos redīsus.
ZAĻUMI – stiprina imunitāti
• Uzlabo ādas veselību, aizkavē novecošanos
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
• Mazina sāpes un iekaisumus, veicina brūču dzīšanu
• Stiprina imunitāti
ŅEM VĒRĀ! Lai zaļumi nezaudētu savu uzturvērtību, tos zupām un sautējumiem pievieno gatavošanas beigās. Turklāt zaļumus ieteicams nevis kapāt ar nazi, bet gan plūkt ar pirkstiem, jo saskarē ar metālu mazinās to uzturvērtība.
KĀPOSTI – efektīvs līdzeklis cīņā pret vēzi
• Uzlabo, nostiprina redzi
• Stimulē smadzeņu darbību, uzlabo atmiņu
• Uzlabo apetīti un vielmaiņu
• Palīdz cīņā ar lieko svaru
• Mazina sāpes un iekaisumus, veicina brūču dzīšanu
• Uzlabo sirds un asinsvadu veselību, pazemina asinsspiedienu
ŅEM VĒRĀ! Kāposts ir ļoti vērtīgs dabīgā vitamīna C avots, turklāt tā kacenā šī vitamīna koncentrācija ir pusotru reizi augstāka nekā lapās.