Veselības ministrija uz kara takas ar 1. slimnīcu

Kā atbildes soli uz Rīgas 1. slimnīcas lēmumu finansējuma trūkuma dēļ pārtraukt sniegt neatliekamo palīdzību trīs nedēļas ātrāk, nekā sākotnēji paredzēts, un brīdinājumu, ka Veselības ministrijas lēmumam slimnīcu ar nākamo gadu slēgt var sekot nopietnas soda sankcijas, ministrija ierosinājusi pārbaudi par pašas slimnīcas rīcību, pārtraucot sniegt palīdzību.

Rīgas 1. slimnīcā neatliekamo palīdzību beidza sniegt vakar, un pacienti galvaspilsētā turpmāk tiks vesti vai nu uz P. Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu, vai Rīgas Austrumu slimnīcu. Šāds lēmums tika pamatots ar finansējuma trūkumu, turklāt Veselības ministrija joprojām neesot varējusi viest skaidrību par to, kas slimnīcu sagaida nākamgad. Solīts saglabāt ambulatoro palīdzību un dienas stacionārus, taču apstiprinājuma tam nav. Slimnīca jaunos parādos vairs iedzīvoties negribot.

Taču Veselības ministrija reaģējusi asi. Ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš uzdevis Veselības inspekcijai veikt pārbaudi, jo slimnīca līgumu par neatliekamās palīdzības sniegšanu lauzusi pirms termiņa, tādējādi pacientiem tiek atteikta medicīniskā palīdzība. "Mani pārsteidz Rīgas 1. slimnīcas vadības rīcība, cenšoties sacelt nepamatotu ažiotāžu ap it kā nelietderīgi izlietotiem Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Tajā pašā laikā slimnīcā tiek atteikta palīdzība pacientiem un, iepriekš nebrīdinot, slimnīcā tiek pārtraukts darbs. Tas neliecina ne par pacientu interešu ievērošanu, ne par godprātīgu rīcību, kaut gan slimnīca pilnā apmērā ir saņēmusi papildus lūgto finansējumu neatliekamās palīdzības nodrošināšanai," sacīja veselības ministre Baiba Rozentāle.

Ministres teiktais par Eiropas struktūrfondu līdzekļiem saistīts ar slimnīcas un tās īpašnieka – Rīgas domes – pārstāvju medijos paustajām bažām, ka daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcas likvidēšana var beigties ar pamatīgām soda sankcijām no Eiropas Savienības institūciju puses, jo 2006. gadā par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem – 284 000 latu – un 71 000 latu valsts budžeta līdzfinansējumu slimnīcā paplašināta uzņemšanas nodaļa. No līguma izriet, ka vismaz piecus gadus pēc projekta īstenošanas beigām izlietotā nauda jāizmanto paredzētajiem mērķiem, bet, ja nodaļu slēgtu, naudas izlietojums nebūtu attaisnojies.

Taču Veselības ministrija ir pārliecināta, ka valstij nedraud ieguldīto līdzekļu atmaksa, jo, pēc ministrijas aprēķiniem, piecu gadu termiņš beidzas 2010. gada 8. janvārī. Turklāt atbilstoši veselības aprūpes reformas plāniem ar 2010. gada 1. janvāri iedzīvotājiem Rīgas 1. slimnīcā ambulatorā medicīniskā palīdzība tikšot sniegta, tādējādi tikšot nodrošināta projektā noteiktā uzturēšanas pēctecība arī pēc noteiktā piecu gadu perioda.

Jāatgādina, ka lēmums par 1. slimnīcas reorganizāciju, kas būtībā nozīmē stacionārās un neatliekamās palīdzības pārtraukšanu tajā, tika pieņemts šovasar. Kopš tā laika jau būtiski samazināts slimnīcas darba apjoms un atlaisti vairāk nekā 500 jeb aptuveni puse darbinieku.

Svarīgākais