Nākamnedēļ, ziedojot asinis, varēs saņemt ielūgumu uz basketbola spēli

Nākamnedēļ Valsts asinsdonoru centra (VADC) rīkotajā specializētā autobusa izbraukumā pie Dailes teātra, ziedojot asinis, varēs saņemt ielūgumus uz 22.decembra basketbola kluba "VEF Rīga" Baltijas Basketbola līgas Elites grupas spēli pret basketbola klubu "Valmiera", informēja kluba "VEF Rīga" pārstāve Laila Spaliņa.

VADC specializētā autobusa izbraukums pie Dailes teātra parasti notiek pirmdienās no plkst.11 līdz 15, un šoreiz tajā piedalīsies arī "VEF Rīga" un biedrība "Streetbasket".

"VEF" kluba sponsori, atbalstītāji, valdes locekļi un spēlētāji piedalīsies Donoru dienā jau trešo reizi, bet "Streetbasket" - pirmo reizi.

"Streetbasket" dibinātājs Raimonds Elbakjans izsaka pārliecību, ka biedrībai līdzdalība Donoru dienā varētu kļūt par tradīciju.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Pēc asins nodošanas donors saņem trīs latu naudas kompensāciju pusdienām, brīvdienu asins došanas dienā un nākamajā dienā, saglabājot vidējo izpeļņu. Asins ziedošana iepriekš jāsaskaņo ar darba devēju, lai saņemtu brīvdienas.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.