Pretvīrusu medikamentu cenu pārsniegšanā vairākās aptiekās vaino lieltirgotāju

Vairākās aptiekās Veselības inspekcija (VI) konstatējusi pretgripas medikamentu cenu neatbilstību noteiktajiem apmēriem, kas saistīta ar lieltirgotāja nesamērīgo uzcenojumu, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcija.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja VI pārstāve Ieva Raboviča, pretgripas medikamentus aptiekām piegādā četri lieltirgotāji. Savu cenu zāļu ražotājs reģistrē Zāļu valsts aģentūrā, bet lieltirgotājam un aptiekai arī ir tiesības uzlikt uzcenojumu noteiktajās robežās.

Veicot pārbaudes, secināts, ka viens lieltirgotājs, izplatot zāles aptiekām, ir pārsniedzis lieltirgotavām noteikto maksimāli pieļaujamo pretgripas medikamentu cenu. Līdz ar to vairākās aptiekās pretvīrusu medikamentu cenas pārsniegušas pieļaujamo par vairākiem santīmiem.

Pamatojoties uz minēto, ir noformēts administratīvā pārkāpuma protokols un ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta. Lieltirgotājs tiks sodīts, sola VI.

Nākamnedēļ tiks pieņemts lēmums par administratīvo sodu minētajam lieltirgotājam. Tad VI sola publiskota arī lieltirgotavas nosaukumu.

Jau ziņots, ka novembrī par medikamentu "Relenza" un "Tamiflu" cenu pārsniegšanu tika sodīta SIA "Barons" aptieka. Ar maksimālo likumā noteikto naudas sodu fiziskai personai 25 latu apmērā tika sodīts aptiekas vadītājs.

Tāpat ziņots, ka Veselības ministrija (MV) uzdevusi VI arī turpmāk veikt pastiprinātu kontroli aptiekās, lai novērstu to, ka medikamentu cenas pārsniedz pieļaujamās.

VI pārbauda gan to, vai medikamentu cena nepārsniedz maksimāli noteikto aptiekas cenu, kā arī vai tiek ievērots Farmācijas likums un recepšu medikamenti netiek iedzīvotājiem izsniegti bez receptes.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais