Pacientu ombuds skaidros direktīvas

Pacientu ombuds šonedēļ Rīgā organizē vērienīgu konferenci Kvalitatīva veselības aprūpe.

Latvija Eiropā, aicinot ārstniecības iestāžu vadītājus, mediķus, veselības aprūpes politikas veidotājus, valsts institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvjus iesaistīties diskusijā par drošas veselības aprūpes attīstību Latvijā un tendencēm Eiropā.

«Mēs nolēmām organizēt šādu konferenci, jo esam novērojuši, ka Latvijā veselības aprūpes nozarē trūkst kvalitatīvu, motivējošu un patiesi izglītojošu pasākumu, kas praktiski rosinātu vairāk domāt par kvalitāti, drošību un to, kā pacienti patiesi jūtas šajā sistēmā,» stāsta pacientu ombuda pārstāve Līva Stupele. Viņa uzsver, ka Latvijā nupat stājas spēkā jauni ļoti svarīgi jauninājumi – gan Eiropas direktīvas formā (25. oktobrī stājās spēkā ES direktīva Par pacientu tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē), gan ārstniecības riska fonds, bet tie nav pietiekami skaidroti un to nozīmi Latvijā reti kurš saprot. Tie mērķi, kas ir bijuši, veidojot direktīvu, Latvijā ne tikai iedzīvotājiem, bet arī daudziem nozares profesionāļiem nav skaidri – tāpēc nereti tiek veidots viedoklis, kas «tas jau neko nemaina». Taču jaunā direktīva uzliek ļoti lielu atbildību un pienākumus nozares vadībai. Pacientu ombuds nolēmis veikt no savas puses ieguldījumu, aicinot ekspertus un diskutējot gan par šo tēmu, gan citām veselības aprūpes kvalitātei nozīmīgām tēmām.

Konferencē runā par likumdošanas jaunumiem, ārstniecības riska fonda nozīmi, tā darbību praksē, iespējamiem pilnveidojumiem, pacientu drošības mehānismu attīstību, kā arī labajiem prakses piemēriem – kas tiek darīts un kas vēl darāms, lai veselības aprūpe būtu pacientam drošāka, atvērtāka risku mazināšanai, kļūdu analīzei un pacientu apmierinātības celšanai. Konferencē varēs dzirdēt gan lektorus no Latvijas, gan ārvalstīm – Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Igaunijas, Lietuvas.

Konference notiks 31. oktobrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais