Brīdina par sešiem solārijiem, kur nevajadzētu sauļoties

Veselības inspekcija pēc pārbaužu veikšanas solārijos, konstatējusi pārkāpumus vairākos solārijos, bet sešos no tiem neiesaka sauļoties.

Veselības inspekcijas uzraudzībā ir 148 solāriju studijas un 591 objekts, kurā solāriju pakalpojums tiek sniegts kā blakus pakalpojums (solārijs skaistumkopšanas salonos, sporta klubos, pirtīs, viesnīcās un citviet).

Kopumā šāgada 9 mēnešos tika veiktas 105 plānveida kontroles. 85% gadījumu tika konstatēti dažādi pārkāpumi normatīvo aktu prasībām, bet  26 kontrolēs tika atzīts, ka objektā konstatētie pārkāpumi var būtiski ietekmēt pakalpojuma drošumu un radīt risku pakalpojumu saņēmēju veselībai, jo netika ievērota prasība attiecībā uz ultravioletā starojuma intensitātes atbilstību. Ņemot vērā to, ka paaugstinātais UV starojums var radīt risku pakalpojuma saņēmēja veselībai, visos gadījumos inspekcija aizliedza sniegt kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu, kā arī uzdeva nodrošināt, lai UV iekārtās radītais maksimāli efektīvais UV starojuma līmenis nepārsniedz 0,3W/m2.

Tāpat tika konstatēts, ka darbinieki ne vienmēr veic ierakstus (vai nevarēja tos uzrādīt) par UV lampu nolietojumu, maiņu un jebkādām  solāriju iekārtu tehniskajām pārbaudēm, solārija personālam nebija medicīniskā izglītība vai apliecība par mācību kursu noklausīšanos.

Papildus 2013. gada 9 mēnešos tika veiktas 106 priekšlikumu izpildes kontroles objektos, kas sniedz solārija pakalpojumus, lai pārliecinātos par kontrolē uzdoto veicamo pasākumu izpildi konstatēto pārkāpumu novēršanā. 48 iestādēs (62%) konstatētie pārkāpumi ir novērsti, bet 9 iestādēs tika konstatētas atkārtotas neatbilstības.

Šogad izskatīti arī četri iesniegumi par neatbilstošu solāriju pakalpojumu sniegšanu. Par pamatotiem tika atzīti 3 iesniegumi un to iemesli ir izdegušas lampas solārijos, iegūti apdegumi un neatbilstošs UV starojuma līmenis.

Veselības inspekcijas uzraudzībā pašlaik ir seši solārija uzņēmumi (tiem pieder 10 aktīvi objekti, viens slēgts), kas atsakās ievērot noteikumu prasību attiecībā uz UV starojuma intensitātes atbilstību un arī neveic inspekcijas uzdotos pasākumus pārkāpumu novēršanā. Tiesās izskatītas trīs administratīvā pārkāpuma lietas par kontroles funkcijas realizējošas institūcijas prasību neizpildi un solāriju studiju īpašnieki atzīti par vainīgiem. 

Inspekcija aicina neizmantot šo solāriju pakalpojumus:

Solāriju studijas SUN2 Rīgā Ilūkstes ielā 40b, Lubānas ielā 117a (SIA Ultra sun)

Solāriju studija Sun2Rīgā t/c IKI Lidoņu ielā 27/1 (SIA Ladyshop)

Solāriju studijas Lerona Rīgā Valdeķu ielā 65, t/c Ščecina Maskavas ielā 264 (SIA MIROMAR)

Solāriju studija Sunbeam Rīgā, Buļļu ielā 36 (SIA SUNBEAM)

Solāriju studijas Lerona Rīgā, Kurzemes prospektā 59a un 132a (SIA Realtan)

Solāriju studijas Lerona Rīgā A. Saharova ielā 8 un Dzelzavas ielā 38a. (SIA Onix black)

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais