Skolēnus veseļos ar biezputru

© F64 Photo Agency

Ceturtajai daļai Latvijas pirmklasnieku ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās, liecina pētījumu dati, turklāt ar katru gadu bērnu skaits ar lieko svaru palielinās.

Atbildīgās iestādes, nevalstiskās organizācijas un arī uzņēmumi cenšas īstenot dažādus projektus, lai mudinātu bērnus ēst veselīgi.

Pārmaiņas skolu ēdināšanā, augļu un dārzeņu programmas, liegums skolās tirgot saldinātos dzērienus, piena automāti un citi pasākumi – viss tiek darīts, lai bērni ēstu veselīgāk. Šonedēļ īpaša uzmanība tiek pievērsta biezputrai, kas ir veselīgs un bērnu augšanai svarīgs ēdiens, taču dažādu iemeslu dēļ tiek uzskatīts par nemodernu. Šo uzskatu aicina mainīt profesors Grauds.

Šodien daudzviet pasaulē tiek svinēta Putras diena, un tās mērķis ir stiprināt putru ēšanas tradīcijas un parādīt to daudzveidību. Latvijas skolās šodien notiek akcija – Putras dienas čempionāts Kļūsti stiprs un drosmīgs kā Herkuless, kurā bērni apgūs, kāpēc ir jāēd graudaugi. Putras programma skolās ir veltīta bērnu izglītošanai par putru veselīgumu, aicinot neveselīgo našķu vietā izvēlēties sātīgu un veselīgu maltīti. Putras godināšana šonedēļ notiek arī vairākos restorānos, kuri savā ikdienas ēdienkartē iekļāvuši dažādas putras, piemēram, restorāns Neiburgs (Rīga) ēdienkartē iekļāvis rīsu biezputru ar grauzdētiem lazdu riekstiem, ķirbja biezeni un medū ceptiem ķirbjiem. Savukārt restorāns Fazenda (Rīga) – auzu pārslu spēka putru ar žāvētiem augļiem un rīsu pārslu pudiņu ar kaltētām dzērvenēm un smiltsērkšķu mērci, un citas putras.

Putras nedēļas idejas autori uzņēmums Rīgas dzirnavnieks sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru un Valsts izglītības satura centru norāda: lai gan graudaugu pārslu patēriņš ik gadu Latvijā nedaudz pieaug, tomēr novērojumi liecina, ka bērni, it sevišķi vecākās klasēs, tos aizvien mazāk izvēlas lietot uzturā. Bērni un vēlāk arī jaunieši putras neēd, jo nav tādu tradīciju ģimenē, nereti arī uzskata, ka putra nav stilīgs ēdiens. Putras programmas ideja ir veicināt sākumskolas skolēnu paradumu maiņu un veselīgo graudaugu produktu lietošanu uzturā. Tās ietvaros soli pa solim 1.–4. klašu skolēniem ir iespēja uzzināt, kāpēc graudaugi ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā, to, ka graudaugu putras ir mūsdienīgs ēdiens, ko ikdienā ēd arī daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp, sportisti, aktieri un mūziķi.

Satraukums par bērnu ēšanas paradumiem ir pamatots, jo pētījums pēc pētījuma apstiprina, ka palielinās bērnu skaits, kuriem ir liekais svars. Un tāds bērniem ir pat bērnudārzā un pirmajās klasēs. Latvijā vidēji 22,7% septiņus gadus veciem pirmklasniekiem ir lieka ķermeņa masa un pat aptaukošanās. Arī Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka Latvija ir to valstu vidū, kurās pusaudži vismazāk lieto augļus un dārzeņus. Arī Latvijas pusaudžu fiziskā aktivitāte ir zema. Regulāri ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas tikai piektā daļa zēnu un desmitā daļa meiteņu.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.