Infektoloģijas centrs sāk iedzīvotāju vakcināciju pret sezonālo gripu

Šodien Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārs "Latvijas Infektoloģijas centrs" sāk iedzīvotāju vakcināciju pret sezonālo gripu, informē slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ pašlaik ir labākais laiks veikt vakcināciju, neatliekot to uz brīdi, kad gripa jau būs sākusi izplatīties, uzsver infektologi. Imunitāte pret vīrusu veidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

Speciālisti atgādina, ka gripa ir nopietna augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kas izpaužas ar pēkšņu slimības sākumu, strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, laušanas sajūtu kaulos, sausu, mokošu klepu un stiprām galvassāpēm.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Kad šis cilvēks klepo, runā, šķauda, apkārt veidojas "aerosola mākonis", kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti.

Vakcinācija tiek uzskatīta par efektīvāko gripas profilakses līdzekli. Īpaši nozīmīga tā ir riska grupas pacientiem, proti, tiem cilvēkiem, kuri sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, grūtniecēm, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem.

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti norāda, ka centra vakcinācijas kabinetā pieejamā gripas vakcīna atbilst šoziem prognozētajiem sezonālās gripas vīrusu apakštipiem.

Vakcinācijas kabinets pieņem pacientus darba dienās - pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās no plkst.8 līdz 16, bet trešdienās un piektdienās no plkst.11 līdz 19.

Svarīgākais