Ar jauno gripu saslimst vairāk un mirst biežāk

© f64

Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka ar jauno pandēmisko gripu, kas šogad sāka plosīties visā pasaulē, saslimstība ir krietni lielāka, nekā iepriekšējos gados ar "parasto gripu". Arī gripas slimnieku nāves gadījumu, salidzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, ir krietni vairāk.

Lai novērotu gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) izplatību un prognozētu epidēmiskās procesa attīstību, Latvijā ilgus gadus tiek veikts gripas un AAEI monitorings, nra.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie statistikas dati liecina, ka ik gadu gripas sezonā tiek reģistrēti atsevišķi nāves gadījumi. Aplūkojot Latvijas Infektoloģijas centra iepriekšējo gadu veiktos pārskatus par saslimstību ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām un gripu, kopā (ar visām metodēm) 2007./2008. gada gripas epidēmiskās sezonas laikā laboratoriski bija apstiprināti 480 gripas saslimšanas gadījumi. Pašreiz Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati uz 4. decembri liecina par 940 pozitīviem analīžu paraugiem saslimšanai ar pandēmisko gripu.

Saslimušie ar gripu - 2007./2008. gads - 480

Saslimušie ar gripu - 2009. gada oktobris - decembris - 940

Miruši no gripas izraisītām komplikācijām - 2007./2008. gads - 3

Miruši no gripas izraisītām komplikācijām - 2009. gada oktobris - decembris - 12

2007./2008.gada sezonā tika reģistrēti trīs gadījumi, kad pacienti mira no gripas izraisītām komplikācijām, bet iepriekšējā gada gripas sezonā bija divi nāves gadījumi.

Pagājušajā gadā maksimālā saslimstība ar gripu sasniedza tikai 83,2 uz 100 000 iedzīvotāju (gada laikā). Taču šogad jau novembra vidū ļoti strauji pieauga pacientu skaits, kuri vērsās pie ārsta ar gripu un gripai līdzīgiem simptomiem - vidēji Latvijā 424,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju (divu mēnešu laikā).

Tāpat salīdzinot letalitātes datus citām slimībām, pandēmiskās gripas letalitātes rādītāji ir krietni augstāki:

• ar A hepatītu - gada laikā 5 miruši

• ar tuberkulozi - gada laikā saslima 918 cilvēki

• ar meningokoku infekciju - gada laikā saslima 120 cilvēki

• ar salmonelozi - gada laikā saslimuši 800 cilvēki

• ar pandēmisko gripu - divu mēnešu laikā saslimuši 940 cilvēks un divu mēnešu laikā miruši 12 cilvēki.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne informē, ka pašlaik pasaulē ir 206 valstis ir apstiprinājušas, ka ir bijusi saslimšana ar pandēmiskās gripas vīrusu, t.s. ir zināmi 6260 nāves gadījumi. Lai Latvija nepaliktu bez pretvīrusa medikamentiem, PVO ir ziedojusi Latvijai pretvīrusa preparāta "Tamiflu" 10 000 kursu apmērā. "Ja pirmie simptomi parādās riska grupas cilvēkiem, šis preparāts būtu jāordinē pēc iespējas ātrāk. Arī gadījumos, ja cilvēks nav riska grupā, bet slimība parādās ātri un strauji ar nopietniem simptomiem, mēs neiesakām atlikt pretvīrusa preparātu nozīmēšanu un uzsākt ārstēšanos pēc iespējas ātrāk," uzsver A. Rūrāne.

nra.lv jau ziņoja, ka Latvijā apstiprināti trīs jauni nāves gadījumi ar pandēmisko gripu A(H1N1) – divi Rīgā (52 gadus vecs vīrietis un 1 gadu vecs bērns) un viens ārpus Rīgas (58 gadus vecs vīrietis). Kopā Latvijā no pandēmiskās gripas A(H1N1) izraisītajām komplikācijām šobrīd miruši 12 pacienti.

Latvijā

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.