Karo vakcīnu dēļ

© www.nra.lv

Diskusijās par vakcinācijas kalendāra paplašināšanu, kas nozīmē jaunu vakcīnu apmaksāšanu no valsts budžeta, uzskatāmi sadūrušies ne tikai ārstu profesionālie viedokļi, bet arī politiskās un biznesa intereses.

Arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vārdā rīkotā preses konference, kurā sākotnēji bija plānots paust tikai vakcinācijas kalendāra papildināšanas noliedzēju viedokli, izvērtās par asu, publisku viedokļu apmaiņu starp veselības nozares pārstāvjiem, jo, uzzinot, ka it kā LĀB vārdā ar tās vadītāja Pētera Apiņa atbalstu tiek rīkots šāds pasākums, uz dalību tajā bija uzstājusi arī šīs biedrības valdes locekle, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska. Viņa, tāpat kā vairāki citi LĀB pārstāvji, šādu vakcināciju atbalsta.

Jāatgādina, kas strīdi ir par trīs jaunu vakcīnu – pret rotavīrusu, pret pneimokoka infekciju, pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusu – ieviešanu vakcinācijas kalendārā, kas nozīmē to apmaksāšanu no valsts budžeta.

Neesot īstais laiks

Pret to iebilst Latvijas Ģimenes ārstu asociācija un Latvijas Farmaceitu biedrība, kuras uzsver, ka vakcinācijas kalendāra papildināšana nav ekonomiski izdevīga, jo īpaši šajā finansiālajā situācijā. Latvijas Farmaceitu biedrības valdes locekle Ināra Rubene atzīst, ka saslimšana ar šīm slimībām statistiski ir niecīga, turklāt ne rotavīrusam, ne pneimokoka infekcijai neesot letāla iznākuma, slimības ir ārstējamas ar medikamentiem, kas izmaksā lētāk nekā vakcinācija, turklāt drīzāk nepieciešama vecāku apmācība, kā rīkoties saslimšanas gadījumā. Arī situācija ar dzemdes kakla vēzi neesot kritiska, jo no onkoloģiskajām saslimšanām tā esot tikai devītajā vietā, bet regulāras vizītes pie ginekologa un dzemdes kakla skrīnings ļauj pamanīt šo slimību jau ļoti agrā stadijā. Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide turklāt piebilda, ka vakcīnas ir salīdzinoši maz pētītas un labāk kādu laiku nogaidīt, līdz ir pilnīga skaidrība, ka tās ir drošas. Viņa uzsvēra, ka Latvijā, piemēram, ar rotavīrusu vēl neviens nav nomiris un drīzāk jāapmāca vecāki, kā šo saslimšanu gadījumos rīkoties.

Veselība vai nauda?

D. Gardovska uz šādiem izteikumiem reaģēja ļoti kritiski. Viņa arī bija pārsteigta, ka Ārstu biedrības vadītājs šādu preses konferenci bija organizējis un nebija par to informējis – kā dalībnieki sākotnēji bija aicināti tikai farmaceitu un ģimenes ārstu organizāciju pārstāvji. Pēc viņas domām, te saskatāmas arī politiskas cīņas, jo ārstiem būtu jāspriež galvenokārt par to, ko šīs vakcīnas nozīmē veselībai. Viņa norādīja, ka ar rotavīrusu Bērnu slimnīcā ik gadu nonāk apmēram 900 bērnu, kas ir liels skaits. Turklāt tie nav visi gadījumi. Smagi bērnus skar arī pneimokoka infekcija, kuras ārstēšanai nepieciešamas antibiotikas. D. Gardovska šajā ziņā norādīja arī uz zāļu ražotāju interesēm, kuri ieinteresēti, lai vakcinācijas nebūtu, jo tādējādi kristos šo medikamentu patēriņš. Savukārt, runājot par dzemdes kakla vēzi, viņa norādīja, ka tas skar 300 sieviešu gadā. Bet ar skrīninga metodi var konstatēt agrīnas vēža formas, bet ne novērst saslimšanu. Tādēļ kā ārste viņa iestājoties par valsts apmaksātas vakcinācijas iespēju. Neatkarīgā jau rakstīja, ka atbalstu tai paudusi arī Pediatru asociācija un Vēža apkarošanas biedrība.

Vairāki miljoni

Konkurss par vakcīnu iegādi jau noslēdzies. Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka šo vakcīnu iegādei Veselības ministrija izvēlējusies piedāvājumus par lētāko cenu. Uz diviem gadiem 3,59 miljonu latu vērtu līgumu par pneimokoka vakcīnu piegādi slēgs ar SIA Jelgavfarm, vakcīnas pret cilvēka papilomas vīrusu par 670 785 latiem un pret rotavīrusu par 492 832 latiem piegādās SIA Vakcīna un Glaxo Smith Kline Latvia. Veselības ministrija iepriekš gan uzsvērusi, ka apmaksātas tikšot tikai tik daudz vakcīnu, cik izlietos, bet vakcinēties vai nē – tā ir cilvēku brīva izvēle, kas jāpieņem, konsultējoties ar savu ārstu.

Par vakcinācijas kalendāra papildināšanas nepieciešamību iestājas arī veselības ministre Baiba Rozentāle (TP). Politikas laukā šis viedoklis gan nesaskan ar premjera Valda Dombrovska (JL) iepriekš pausto, ka vakcīnu iegādi krīzes laikā iespējams tiešām vajadzētu pārskatīt. Jāpiebilst, ka premjera padomnieks veselības jautājumos ir LĀB prezidents P. Apinis.

Svarīgākais