Pagājušā diennaktī laboratoriski apstiprināti 30 jaunās gripas slimnieki

Vakar Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) laboratoriski apstiprināti 30 jaunās gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījumi, liecina LIC apkopotā informācija.

Līdz ar to šonedēļ LIC reģistrēti 70 saslimšanas gadījumi ar pandēmisko gripu.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis aģentūrai LETA pastāstīja, ka šobrīd arī esot grūti prognozēt saslimstības tālāko attīstības gaitu. Vēl nav iespējams pateikt, vai esam sasnieguši augstāko gripas izplatības posmu, vai arī tas vēl tikai nāks. Turklāt pieredze citās valstīs liecina, ka šīs gripas izplatība var it kā aprimt, un tad varētu atsākties vēl viens slimības izplatības vilnis.

Tai pat laikā Dumpis uzsver, ka situācija Latvijā nav īpaša un neatšķiras no situācijas citās valstīs, tai pat laikā viņš uzsver, ka jaunā gripa atšķiras no sezonālās gripas ar saslimstības lielo izplatību. "Tā nav parasta, bet pandēmiska gripa," uzsver speciālists.

Līdz ar to viņš prognozē, ka šogad būs vairāk hospitalizēto pacientu nekā sezonālās gripas laikā, kā arī, visdrīzāk, mirstība no gripas šogad varētu būt nedaudz augstāka nekā citus gadus.

Veselības ekonomikas centrā aģentūru LETA informēja, ka, pēc Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datu bāzes datiem, pērn gripas sezonā miruši divi cilvēki. Turpretī, pēc LIC apstiprinātās informācijas, šogad no gripas miruši jau deviņi cilvēki.

Veselības ministrijā informē, ka Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju jautājumu ministru padomes sēdē dalībvalstis aicināja Eiropas Komisiju rīkoties, lai nodrošinātu vakcīnu pret pandēmisko gripu pieejamību brīvajā tirgū. Tas ļautu vakcinēties ikvienā ES dalībvalstī arī tiem cilvēkiem, kuri neietilpst riska grupā, bet vēlas to darīt par saviem līdzekļiem. Valsts savukārt varētu lemt par pilnīgu vai daļēju vakcīnas kompensāciju savām noteiktajām riska pacientu un citām grupām, līdzīgi kā tas šobrīd notiek ar sezonālās gripas vakcīnu.

LIC uzsver, ka, lai pasargātu sevi no gripas, ir svarīgi ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus, piemēram, gripas pandēmiskā pacēluma laikā izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšana, ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu, mazināt uzturēšanās laiku nevēdināmās telpās, rūpīgi mazgāt rokas, sekot, lai bērni ievērotu personīgās higiēnas prasības. Ja mājās ir gripas slimnieks nepieciešams izolēt viņu atsevišķā telpā, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus, lietot tikai savus higiēnas piederumus, bet kopējs var lietot daudzkārtīgu marles masku, ko pēc lietošanas jāiznīcina vai jāvāra un jāgludina. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreizlietojams mutautiņš, ko pēc lietošanas jāiznīcina.