Paaugstināts asinsspiediens ceturtajai daļai cilvēku

Sirds autobuss jeb vienkārši busiņš, kas vasarā apmeklēja vairākas Latvijas pilsētas un kurā cilvēki varēja izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, secina: ideāls asinsspiediens ir 19 procentiem iedzīvotāju, taču ceturtajai daļai tas ir palielināts.

Arī ķermeņa masas indekss vidēji Latvijā ir ļoti augsts – visās pilsētās, izņemot Kuldīgu, kurās viesojās Sirds busiņš, tā apmeklētājiem vidējais ķermeņa masas indekss bija virs normas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Sirds busiņu Līvānos, Kuldīgā, Tukumā, Rēzeknē un Valmierā kampaņas Mīli savu sirdi laikā apmeklēja gandrīz 550 iedzīvotāju, stāsta centra speciāliste Anete Vilciņa. Apmeklējot busiņu, iedzīvotāji saņēma uztura speciālista un ģimenes ārsta konsultācijas, noteica savu ķermeņa masas indeksu un mērīja asinsspiedienu. Iegūto datu analīze gan priecē, gan apbēdina: ideāls asinsspiediens (120/80) bija 19 procentiem no visiem busiņa apmeklētājiem, bet paaugstināts asinsspiediens 24 procentiem, pazemināts – 18%, bet asinsspiediens normas robežās bija 39 procentiem. Normai atbilstošākie asinsspiediena rādītāji tika reģistrēti Kuldīgā un Rēzeknē, tomēr visās pilsētās, izņemot Kuldīgu, kurās viesojās Sirds busiņš, tā apmeklētājiem vidējais ķermeņa masas indekss bija virs normas. Normāls indekss ir 18,5 līdz 24,99 robežās.

SPKC speciālisti izanalizējuši datus par katru pilsētu atsevišķi. Tā Līvānos 58 procentiem iedzīvotāju reģistrēts normāls asinsspiediens, bet aptuveni trešdaļai bija paaugstināts asinsspiediens, pazemināts asinsspiediens – 9 procentiem. Vidējais ķermeņa masas indekss pārsniedza normu un bija – 25,26. Kuldīgā normāls asinsspiediens reģistrēts 67 procentiem, savukārt paaugstināts – 26 procentiem, pazemināts – 7 procentiem, bet vidējais ķermeņa masas indekss bija 24,97, kas atbilst normālai ķermeņa masai.

Tukumā normāls asinsspiediens noteikts 49 procentiem cilvēku, bet paaugstināts – 36 procentiem, pazemināts – 15 procentiem. Tukumā reģistrēts augstākais vidējais ķermeņa masas indekss – 27,44. Vislabākie asinsspiediena rādītāji izrādījušies rēzekniešiem – normāls asinsspiediens reģistrēts 64 procentiem pārbaudīto cilvēku, paaugstināts asinsspiediens bija 18 procentiem, tikpat arī pazemināts asinsspiediens. Tomēr arī Rēzeknē Sirds busiņa apmeklētājiem ķermeņa masas indekss norāda uz lieku ķermeņa masu, jo vidējais rādītājs bija 26,8. Valmierā normāls asinsspiediens reģistrēts 47 procentiem iedzīvotāju, bet paaugstināts asinsspiediens reģistrēts 16 procentiem. Valmierā reģistrēts augstākais īpatsvars iedzīvotāju ar pazeminātu asinsspiedienu – 37 procenti. Tomēr arī vidējais ķermeņa masas indekss, tāpat kā Rēzeknē, ir nedaudz virs normas – 26,3.

Eiropas Savienības pētījumu dati rāda, ka saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām būtu iespējams mazināt pat par pusi, ja vien iedzīvotāji paši veiktu profilaktiskus pasākumus, kas uzlabotu viņu sirds veselību, piemēram, atmestu smēķēšanu. Lai par to iedzīvotājiem atgādinātu, Veselības ministrija šo gadu ir pasludinājusi par Sirds veselības gadu.

***

VIEDOKLIS

Ilze GRAUZE, ģimenes ārste:

– Ir manāma mazkustīgā dzīvesveida ietekme, jo īpaši cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma ir paaugstināts ķermeņa masas indekss. Svarīgi turpināt izglītot cilvēkus par sirds veselības profilaksi – veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm, lai cilvēki par sirds veselību nesāktu domāt tikai tad, kad jau sākušās problēmas.

***

Kāds ir ķermeņa masas indekss (%)?

Pazemināts Normāls Paaugstināts

Valmiera 1 37 62

Kuldīga 3 44 53

Līvāni 6 43 51

Tukums 1 25 74

Rēzekne 2 28 70

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Kāds ir asinsspiediens Latvijas iedzīvotājiem?*

%

Ideāls 19

Pazemināts 18

Paaugstināts 24

Normāls 39

* Pilsētās, kurās viesojās sirds busiņš

Latvijā

Prokuratūrai nodota krimināllieta par kādu nepilsoni, kurš Latvijā plānoja veikt teroraktu, izmantojot trotilu un sērskābi. Radikālis atbalsta teroristu grupējuma “Daesh” ideoloģiju un bija vācis informāciju par terora aktu veikšanu un sprāgstierīču izgatavošanu, vēsta "TV3 ziņas".

Svarīgākais