Gripa nesaudzē cilvēkus ar hroniskām slimībām

Latvijā apstiprināti vēl divi jauni nāves gadījumi pēc saslimšanas ar pandēmisko gripu A H1N1. Eiropas Infekciju slimību ierobežošanas un kontroles centrs (ECDC) ziņo, ka vislielākais letālo gadījumu skaits ar jauno gripas vīrusu joprojām ir Rietumeiropas valstīs, tomēr pēdējo nedēļu dati liecina, ka mirstība ar pandēmisko gripu uzņem arvien lielākus apgriezienus tieši Austrumeiropas valstīs.

Veselības inspekcija izvērtē ārstēšanas kvalitāti gripas A H1N1 gadījumos – vai visos gadījumos palīdzība ir bijusi savlaicīga un adekvāta, lai mēģinātu glābt cilvēka dzīvību?

Ar jauno gripu A H1N1 mirušo – 57 un 39 gadus vecu sieviešu – nāves iemesls ir gripas radītās komplikācijas, Neatkarīgajai norādīja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC). Viens no šiem letālajiem gadījumiem reģistrēts Rīgā, otrs – ārpus Rīgas. Kopumā Latvijā reģistrēti deviņi nāves gadījumi ar pandēmiskās gripas A H1N1 izraisītajām komplikācijām. Šis rādītājs ir augstākais Baltijas valstīs (Lietuvā pašlaik reģistrēti pieci, bet Igaunijā – viens gadījums, kad gripa paņēma 13 gadu veca zēna dzīvību). Visiem mirušajiem gripa izraisīja nopietnas komplikācijas, galvenokārt pneimoniju jeb plaušu iekaisumu. Turklāt visiem mirušajiem jau bijušas smagas hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības, kā arī paaugstināts asinsspiediens.

Eiropas Infekciju ierobežošanas un kontroles centrs bez šīm hroniskajām saslimšanām kā risku min arī to, ja cilvēks slimo ar astmu, plaušu slimībām, nieru, aknu saslimšanām. Nāves gadījumus neizraisa pati gripa, bet gan tās radītās komplikācijas, piemēram, pneimonija, kuru veicina cilvēka novājinātā imūnsistēma. Desmit reižu lielāks risks inficēties ir arī grūtniecēm, to rāda izpētes materiāli par gripas norisi citās valstīs, kur šis vīruss aktīvi izplatās jau no šāgada pavasara. Šiem pacientiem ir jāpievērš savam veselības stāvoklim īpaša uzmanība un, parādoties pirmajām gripai līdzīgo saslimšanu pazīmēm, jādodas pie ģimenes ārsta, jo ļoti svarīgi ārstēšanu uzsākt laikus. Kopumā Eiropā reģistrēti 898 nāves gadījumi ar jauno gripu, bet citur pasaulē – 7851.

Pagaidām eksperti norāda, ka ir grūti salīdzināt sezonālās gripas un jaunās gripas nodarījumus, jo, pirmkārt, tie ir divi dažādi vīrusi, kā arī vēl nav pagājis pietiekami daudz laika, lai izanalizētu, vai un kādā mērā jaunā jeb tautā saukta par cūku gripu būtu bīstamāka par sezonālo. Tiesa, pērn ar sezonālās gripas radītām komplikācijām Latvijā nomira divi cilvēki. Statistika liecina, ka 2006./2007. gada gripas sezonā bija desmit nāves gadījumu, 2007./2008. gadā – trīs, bet iepriekšējā gada gripas sezonā – divi nāves gadījumi.

Veselības ministre Baiba Rozentāle uzdevusi Veselības inspekcijai nodrošināt sniegtās veselības aprūpes kvalitātes izvērtējumu visos pacientu nāves gadījumos, ko izraisījis gripas A H1N1 vīruss. Iepriekš jau izskanējušas bažas par adekvātas un savlaicīgas palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kuri inficējušies ar šo gripu. Ministre uzskata, ka smagāko gripas saslimšanu gadījumos slimnīcām nekavējoties ārstniecības procesā jāpiesaista augsti kvalificēti speciālisti.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.