Nodrošinās bezmaksas sabiedrisko transportu arī arodskolu audzēkņiem un 3.grupas invalīdiem

Nedaudz vairāk kā pusgadu pēc tam, kad Rīgas domes opozīcijas deputāti vairākkārt lūdza nodrošināt vienlīdzīgu atlaižu politiku visiem izglītojamajiem Rīgā un reizē ar vispārizglītojošo skolu skolēniem nodrošināt bezmaksas sabiedrisko transportu arī arodskolu audzēkņiem, domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis veikt aprēķinus, lai profesionālo skolu skolēniem atlaides piešķirtu no šā gada septembra.

Bez maksas sabiedrisko transportu varēs izmantot arī mūzikas skolu audzēkņi, un vienlaikus plānots piešķirt atlaides tiem 3.grupas invalīdiem, kuriem tas pašlaik vēl netiek nodrošināts.

"Jau kopš 2010.gada 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem Rīgas dome nodrošina iespēju sabiedrisko transportu Rīgā izmantot bez maksas; tagad redzam iespējas izpildīt savas saistības arī pret pārējiem 3.grupas invalīdiem. Tāpat brīvbiļetes būs arī arodskolu audzēkņiem, kā mēs solījām pagājušajā gadā, ieviešot brīvbiļetes Rīgas vispārizglītojošo skolu skolēniem. Varu prognozēt, ka profesionālo skolu audzēkņiem bezmaksas sabiedriskais transports tiks nodrošināts, sākot no jaunā mācību gada septembrī, savukārt 3.grupas invalīdiem šāda iespēja būs jau pavasarī," norādīja Ušakovs.

Patlaban dome tiesības sabiedrisko transportu izmantot bez maksas piešķīrusi nestrādājošiem pensionāriem, vispārizglītojošo skolu skolēniem, 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem, kā arī Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem.

Jau ziņots, ka domes opozīcijas deputāti pērn vairākkārt rosināja arodskolu skolēniem 100% atlaides piešķirt jau no 2012.gada septembra, tāpat kā pārējo izglītības iestāžu skolēniem. Arī tiesībsargs Juris Jansons aicināja pašvaldību ievērot vienlīdzības principu un nodrošināt bezmaksas sabiedrisko transportu arī profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem.

Aizbildinoties ar finansējuma trūkumu, atlaižu piešķiršana arodskolu audzēkņiem tika atlikta, solot, ka viņi bez maksas varēs braukt no 2013.gada septembra.

Kā ziņots, Rīgas dome pērn 15.maijā lēma, ka no 1.septembra vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēni no 1. līdz 12.klasei Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas, bet profesionālo izglītības iestāžu skolēniem saglabātas esošās 60% braukšanas maksas atlaides.

Partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāti gan atzīmēja, ka priekšlikumu par bezmaksas sabiedrisko transportu jaunāko klašu skolēniem izteikuši jau 2010.gadā, taču tas tika noraidīts, koalīcijas deputātu vairākumam balsojumā atturoties.

Svarīgākais