Rīgas pašvaldības stāvvietās šogad sāks ieviest iespēju norēķināties ar maksājumu kartēm

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apsaimniekotajās stāvvietās šogad beidzot pakāpeniski tiks ieviesta iespēja norēķināties arī ar bankas kartēm, klāsta uzņēmuma vadītājs Leons Bemhens.

Līdzšinējā kārtība paredz stāvvietas apmaksāt ar skaidras naudas monētām vai nosūtot īsziņu, tomēr abiem norēķinu veidiem ir savi trūkumi - monētu automāti bieži tiek bojāti, savukārt pakalpojuma apmaksa ar īsziņas starpniecību nav pieejama pilsētas viesiem, ja tie neizmanto vietējo mobilo sakaru operatoru pakalpojumus.

Lai uzturētu gan pazemes stāvvietu, gan stāvvietu ielu sarkanajās līnijās uzturēšanas kārtību, "Rīgas satiksme" plāno veikt virkni izmaiņu norēķinu un sodu kārtībā. Kā ziņots, no 1.februāra pašvaldības stāvvietās paredzēts atteikties no transportlīdzekļu riteņu bloķēšanas, to aizstājot ar pēcapmaksas kvītīm, lai noteiktu samērīgāku Rīgas autostāvvietu lietotāju interešu ievērošanu.

Tāpat šogad iecerēts ievērojami samazināt iespējas norēķinos par autostāvvietām darboties ar skaidru naudu. "Mēs pāriesim uz bezskaidras naudas norēķiniem stāvvietās, kas nozīmē, ka varēs norēķināties ar bankas karti vai e-talonu," skaidroja Bemhens, norādot, ka pilotprojekta režīmā jauninājums tiks ieviests jau janvāra beigās.

"Ideja ir tāda - tiklīdz norēķinu automātos vairs nav skaidras naudas, nav jēgas tos lauzt. Tagad tos lauž, lai tiktu pie skaidras naudas, - bāž kaut ko iekšā, izvelk ārā un izbirst čupiņa, bet automāts nestrādā. Klients zvana, mums jāsaka: "Atvainojiet, tā ir mūsu vaina, jūs stāviet, un nekas par to nebūs." Cilvēki, kas tur piedalās, sāk šīs situācijas izmantot, un mums tie datoru bojājumi ir bezjēgā," atzina "Rīgas satiksmes" vadītājs.

Pirmās vietas, kur par stāvvietu būs iespējams norēķināties ar bankas karti vai e-talonu, būs Rīgas centrā. "Vēl nevaru pateikt, kur uzliksim pirmos četrus automātus, bet pamatā līdz pavasarim mums ir jāuzliek obligāti iebraukšanā Vecrīgā, jo tur pašreiz ir tāda situācija, ka ārzemnieki, kuri nav Latvijas mobilo sakaru operatoru abonenti, nemaz nevar samaksāt par stāvvietu. Vecrīgā iespējams norēķināties gandrīz tikai ar īsziņām, jo pieminekļu aizsargi neatļauj likt automātus. Tāpēc uz saliņām, kur agrāk bija iebraukšanas barjeras, tiks likti norēķinu aparāti," pastāstīja Bemhens.

Vecrīgā iespējams iebraukt tikai pa tām vietām, kur agrāk bija jāiegādājas caurlaides, līdz ar to cilvēks, kas plāno Vecrīgā novietot mašīnu, braucot iekšā šajā teritorijā, jau pie iebraukšanas vecpilsētā varēs apmaksāt stāvvietu.

Kā ziņots, "Rīgas satiksmei" pērn par pārkāpumiem autostāvvietu apsaimniekošanā nācās atlaist sešus darbiniekus, savukārt diviem izteikts rājiens, jo darbinieki palīdzējuši "Rīgas satiksmē" un Rīgas domes Satiksmes departamentā strādājošajiem izvairīties no maksas par autostāvvietu un soda naudas.

Ja kāds uzņēmuma darbinieks ir uzlicis automašīnai riteņa bloķētāju un vēlējies pašvaldības labā iekasēt soda naudu, tam atlicis vienīgi piezvanīt uzņēmuma vadībai un attiecīgais autostāvvietu dators sabojājies vai arī izrādījies, ka autovadītājam ir stāvvietas abonements.

Šajos gadījumos bloķētāji automašīnām noņemti, soda naudas no "īpašajiem iedzīvotājiem" nav iekasētas, savukārt datu sistēmā fiksēti visdažādākie attaisnojumi. Visbiežāk minēts, ka pēkšņi sabojājies stāvvietu dators, taču tāpat bieži vien izrādījies, ka automašīnas īpašniekam it kā ir abonements vai arī viņš it kā samaksājis ar īsziņu.

Svarīgākais