No šodienas par braukšanu bez biļetes Rīgas sabiedriskajā transportā var piemērot līdz 40 latu sodu

No šodienas mainīsies soda apmēri par braukšanu bez biļetes un soda apmaksas sistēma, ieviešot līgumsodus, kuru apmērs var sasniegt pat 40 latus, informē pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Turpmāk sodītajam pasažierim par braukšanu bez biļetes būs iespēja samaksāt sodu uz vietas 3 latu apmērā vai arī samaksāt līgumsodu 5 latu apmērā viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas, ja līgumsods piemērots pirmo reizi gada laikā, vai 10 latu apmērā, ja atkārtoti. Jaunā sodu sistēma paredz, ka par katru nākamo atkārtotu pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par 10 latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem. Ja pasažieris nebūs reģistrējis braucienu, līgumsoda apmērs būs robežās no 2 līdz 20 latiem atkarībā no pārkāpuma atkārtotības.

Līdz šim sods par braukšanu bez biļetes bija no 2 līdz 5 latiem.

Tāpat no šodienas pakāpeniski tiks ieviesta iespēja par sodu samaksāt uz vietas ar bankas maksājumu karti.

Izmaiņas ir saistītas ar to, ka šā gada 19.septembrī spēkā stājas Ministru kabineta noteikumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību, kas paredz pārvadātāja tiesības piemērot pasažierim līgumsodu par sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes.

Ministru kabineta noteikumi tāpat paredz, ka līgumsoda nesamaksāšanas gadījumā pārvadātājam ir tiesības nodot soda nesamaksātāja personas datus piedziņas darbības veikšanai trešajām personām, kā arī šajā periodā tiek bloķēta iespēja lietot personalizēto e-talonu.

Pilna informācija par jauno līgumsodu sistēmu, kā arī soda apmēriem ir publicēta ''Rīgas satiksmes'' interneta mājaslapā "www.rigassatiksme.lv", kā arī tiks izvietota sabiedriskā transporta salonos, pieturvietās, kā arī saskaņā ar Ministru kabineta prasībām publicēta masu plašsaziņas līdzekļos.

Svarīgākais