Aptur licenci trim taksometru firmām Rīgā

Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā šodien nolemts uz trim mēnešiem apturēt licenci trim taksometru firmām Rīgā - KS "Transporta grupa Rīgas Taxi", SIA "Elite Taxi" un SIA "Ormanis".

Komisija nolēma apturēt piešķirto licenču darbību uz trim mēnešiem, sākot no 1.novembra, jo mēneša laikā netika novērsti Valsts Ieņēmuma dienesta (VID) konstatētie pārkāpumi saistībā ar neprecizitātēm darba līgumos un grāmatvedībā, kuru rezultātā uzņēmumiem radušies nodokļu parādi.

Kā ziņots, kopumā sešām taksometru firmām tika dots mēnesis laika sakārtot attiecības un novērst konstatētos pārkāpumus. Trīs firmas nav lēmumu apstrīdējušas, bet nav arī novērsušas - tām joprojām ir nodokļu parāds un VID nav informācijas, ka viņi situāciju būtu sakārtojuši. Lai atjaunotu licenci, uzņēmējiem jāsamaksā nodokļu parāds.

Trim firmām, kas ar iebildumiem vērsušās pie Rīgas domes priekšsēdētāja, licence pagaidām nav apturēta, jo tās tiks izskatītas mēneša laikā. Darbu turpinās SIA "TAXI" un SIA "Apvienība Taxi", kā arī SIA "STO", kuras varētu vērsties arī tiesā.

Kā ziņots, komisija šā gada septembrī bija saņēmusi VID vēstuli par to, ka uzņēmumiem "Transporta grupa Rīgas Taxi", "Elite Taxi", "TAXI", "MAXI TAXI", "Ormanis Taxi" un "STO" ir konstatēti dažādi pārkāpumi. VID norādīja, ka minētie uzņēmumi nepilnīgi uzskaita ieņēmumus, nodarbina darbiniekus bez darba līguma, nepilnīgi uzskaita nostrādāto darba laiku un to darbinieku algas ir zemākas nekā vidēji nozarē.

Lielākoties tās ir ar uzņēmēju Genādiju Aksjonovu saistītas firmas, tostarp uzņēmums, kas līdz šim sniedzis pakalpojumus Rīgas lidostā un par kuru izskanējušas publiskas sūdzības no citu kompāniju puses.

Uzņēmēji septembrī komisijas sēdē noraidīja VID un Kontroles dienesta pārmetumus, norādot, ka VID aprēķini tiek veikti pēc nesaprotamām metodēm, bet pie konstatētajiem pārmetumiem - par licences kartīšu neesamību, neverificētiem skaitītājiem un šoferiem, kas nespēj uzrādīt darba līgumus, - lielākoties vainojami paši taksometru vadītāji, nevis uzņēmēji.

Kā ziņots, licences taksometru firmām Rīgā izsniedz Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija. Saskaņā ar 2009.gada 23.jūlijā grozījumiem pašvaldības saistošajos noteikumos taksometru firmām vairs netiek izvirzīta prasība licences saņemšanai iesniegt obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas polises, taču ir noteikta pastiprināta prasība pārvadātājam ievērot darba likumdošanas prasības pret taksometru vadītājiem, kā arī paredzēta licences kartītes anulēšana gadījumos, kad pārvadātājs licences kartīti nav izņēmis trīs mēnešu laikā.

Par šo noteikumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.