Sabiedriskais transports šodien kursēs ar melnām lentēm

Valdība šodien Ministru kabineta sēdē plānojusi skatīt jautājumu par zaudējumu kompensāciju piešķiršanu pasažieru pārvadātājiem, kuri šodien rīkos akciju, - sabiedriskais transports kursēs ar melnām lentēm, jo pārvadātāji ir nepamierināti ar līdzšinējiem valdības lēmumiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) pārstāvji.

Ja valdība nekompensēs pērnā un šā gada zaudējumus pienācīgā apmērā, pasažieru pārvadātāji 5.jūlijā streikos.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) direktors Ivo Ošenieks iepriekš informēja, ka valdībai steidzami jāatrod līdzekļi vietējiem pārvadātājiem 750 000 latu apmērā, lai uzņēmēji varētu norēķināties par pagājušo gadu. "Tarifu kāpums, kas noteikts starppilsētu pārvadājumos no 1.aprīļa, sevi neattaisnos, līdz ar to nekādas 1,8 miljonu latu ekonomijas nebūs. Lai gada beigās nebūtu dziļā bedrē, jāatrisina šie jautājumi," uzsvēra Ošenieks.

"Mums patlaban ir informācija, ka naudas plūsmas pārdale no šā gada beigām uz pirmo un otro ceturksni sākta tikai šodien, lai gan tika solīta maijā. Tomēr tā nebūs pietiekama, lai nosegtu patlaban esošo iztrūkumu par padarīto. Redzēsim, ko mums piedāvās 12.jūnijā. Iepriekšējā valdības sēdē LPPA prasīja zaudējumu segšanai šim un pērnajam gadam piecus miljonus latu, taču iedeva tikai 1,1 miljonu latu daļēju zaudējumu segšanai par pagājušo gadu. Cik sapratu, valdība šos četrus miljonus negrib dot par šā gada zaudējumu segšanu. Tāpat 12.jūnijā gribam redzēt skaidru vīziju, kas notiks ar pārvadājumiem līdz gada beigām," sacīja Ošenieks, "pats galvenais, ka ir neskaidrība un viss velkas garumā".

Saistībā ar reģionālo vietējo pārvadājumu zaudējumu segšanu pārvadātāji esot kā ķīlnieki, kuriem uz sava rēķina ir jāpilda valsts pasūtījums sabiedriskā transporta nodrošināšanā, kamēr atbildīgajās institūcijās tiek novilcināti lēmumi, kas ir jāpieņem nekavējoties, sacīja LPPA direktors.

Pasažieru pārvadātāju prasības ir tikai daļēji pamatotas, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss. Viņš skaidroja, ka savulaik bija vienošanās starp valdību un Latvijas Pašvaldību savienību par noteiktu pasākumu veikšanu - nelegālo pārvadātāju darbības ierobežošanu, autoostu darbu utt. Daļa no vienošanās netika izpildīta, tāpēc ir nolemts, ka pārvadātājiem pienākas kompensācija 3,1 miljona latu apmērā. Pārvadātāji saņems arī 1,1 miljonu latu par zaudējumiem, kas viņiem ir radušies, bet joprojām nav kompensēti.

Kā ziņots, 15.maijā LPPA iesniedza valdībai prasības, kuras skar pasažieru pārvadājumu finansēšanu. Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Ošenieks, valdībai ir jāpieņem lēmumi par pārvadātāju finanšu stabilizāciju un jāmaina naudas finanšu plūsma. Tas nozīmē, ka līdzekļi, kas bija paredzēti gada beigām, ir jānovirza pirmā ceturkšņa pārvadātāju zaudējumu segšanai.

Tāpat līdz 1.augustam Satiksmes ministrijai (SM) esot jāiesniedz pieprasījumus Ministru kabinetam par papildu līdzekļu 8,2 miljonu latu apmērā piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai varētu nosegt pērnā gada valsts neatmaksātās zaudējumu kompensācijas un varētu segt šā gada zaudējumus.

Šogad kopējais dotācijas apjoms sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, salīdzinot ar 2011.gadu, ir samazināts par pieciem miljoniem latu jeb 10%. Pēdējo četru gadu laikā finansējums ir sarucis no 74,4 miljoniem latu 2008.gadā līdz 46,5 miljoniem latu 2012.gadā.

Svarīgākais