Palielinoties velosipēdu skaitam, pieaug apdrošināšanas gadījumu skaits

Šā gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, par 16 procentiem palielinājies apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par velosipēda zādzībām un nelaimes gadījumiem, kad cilvēks guvis traumu, braucot ar velosipēdu.

Kopumā BTA pagājušajā gadā velosipēdu īpašniekiem par zādzībām vien atlīdzībās izmaksāja 7500 latu. Valsts policija aicina iedzīvotājus aktīvi ziņot par velosipēdu zādzības gadījumiem.

Policijas novērojumi liecina, ka nav izteiktas vienas markas vai cenu kategorijas velosipēdu zādzības. Zog tos braucamrīkus, kas ir vieglāk pieejami - kuriem ir nekvalitatīvi saslēdzēji vai kuri vispār nav pieslēgti, jo realizēt tirgū var gan lētus, gan dārgus velosipēdus.

Toms Sadovskis, Valsts Policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists: „Nereti cilvēki izvēlas neziņot policijai par velosipēda zādzību, jo netic, ka viņu braucamrīks var tikt atrasts. Nupat zaglim tika atsavināts velosipēds un ar mediju starpniecību atradām arī īpašnieku. Viņam nebija saglabājušies pirkšanas dokumenti, bet bija velosipēda fotogrāfijas no pagājušās vasaras un cilvēks zināja, kurās vietās ir noberzta krāsa, kā arī citus detaļas, ko viltus īpašnieks nezinātu. Mēs aicinām ziņot par ikvienu gadījumu, jo tas policijai palīdzēs izskaitļot tās vietas, kas zagļiem ir īpaši saistošas. Pagājušās vasaras sākumā tie bija lielveikalu stāvlaukumi, kuros, veicot papildu reidus, zādzību skaits samazinājās. Tādēļ sabiedrības līdzdalība ir ļoti būtiska.

Iveta Rijniece, Apdrošināšanas sabiedrības „BTA” SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: „Riteņbraucēju skaits ik sezonu pieaug, līdz ar to arī palielinās interese par to, kā pasargāt ne vien sevi, bet arī pašu velosipēdu. Latvijā to iespējams apdrošināt tikai kā kustamo mantu īpašuma apdrošināšanas ietvaros. No BTA klientiem, kas izvēlas apdrošināt savu kustamo mantu, katrs trešais apdrošina savu velosipēdu, tam atrodoties tikai apdrošinātajā īpašumā, savukārt katrs divdesmitais apdrošina savu braucamo visā LR teritorijā. Šosezon ir bijuši seši velosipēdu zādzības gadījumi no BTA apdrošinātiem īpašumiem, un šie klienti jau ir saņēmuši atlīdzības.”

Apdrošināto velosipēdu vērtība lielākoties ir no 300 līdz 600 latiem, bet ir arī apdrošināti tādi, kuru vērtība pārsniedz 3000 latu.

Tikai pagājušajā nedēļā vien BTA saņēma trīs Nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus no riteņbraucējiem, vienam no kuriem pieteiktā atlīdzība sasniedz pat 700 latu.

Šogad pieteikto ar velosipēdu gūto traumu skaits jau tuvojas pagājušajā gadā pieteikto negadījumu skaitam. Lielākoties pieteikumus BTA saņem par salīdzinoši vieglām traumām - nobrāzumi, lūzumi, mežģījumi vai sasitumi. Kā ik gadu, līdz ar skolēnu brīvdienu iesākšanos, prognozējam traumu skaita palielināšanos, kas redzams arī pēc pieteiktajām atlīdzībām. Tādēļ īpaši aicinām mazos riteņbraucējus būt uzmanīgiem uz ceļa.

Velosipēdistus no papildu izdevumiem var pasargāt arī ceļojumu apdrošināšana. Piemēram, Latvijas labākajam riteņbraucējam, Pekinas Olimpisko spēļu 2008. gada čempionam BMX riteņbraukšanā, Mārim Štrombergam velonegadījuma laikā bija spēkā BTA ceļojumu apdrošināšana (papildu apdrošināšana – profesionālais sports), un līdz šim BTA jau ir segusi izdevumus par neatliekamo medicīnisko palīdzību 8000 ASV dolāru apmērā.

Atlīdzības par negadījumu izmaksā, ja riteņbraucējs, piedaloties ceļu satiksmē, ir ievērojis visus ceļu satiksmes noteikumus, nav bijis alkohola, psihotropo vai narkotisko vielu reibumā. Velosipēda vadītājam noteikti jābūt velosipēda vadīšanas apliecībai vai augstākas kategorijas vadītāja apliecībai.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.