Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Vilcienu grafikus nevar pielāgot ārkārtējās situācijas ierobežojumiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Neskatoties uz jauniem Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktajiem pārvietošanās ierobežojumiem, pastāvošais regulējums liedz veikt atbilstošas izmaiņas vilcienu grafikos, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Linkaits pauda gandarījumu, ka autobusu pārvadātāji un pašvaldības ātri reaģēja uz valdības lēmumiem, piemērojot savu autobusu grafikus atbilstoši jaunajiem ierobežojumiem. Vienlaikus viņš atzina, ka izmaiņas vilcienu grafikos būtiski apgrūtina pastāvošais regulējums, atbilstoši kuram vilcienu grafiku nosaka reizi gadā.

"Saistībā ar ierobežojumiem cilvēkiem līdz plkst.20 jānokļūst mājās. Protams, ka vilcienu grafiku īpaši precizēt nevaram. Tas ir tāds, kāds viņš ir, noteikts reizi gadā. Arī ritošais sastāvs mums ir tieši tik, cik ir patlaban uz līnijām. Līdz ar to cilvēkiem ir jārēķinās ar zināmām neērtībām, nokļūstot no punka A uz punktu B," sacīja Linkaits, komentējot svētdien novērotās situācijas, ka vilcieni bijuši piepildīti, radot riskus epidemioloģiskajai situācijai.

Ministrs norādīja, ka, iespējams, ir valdībā ir jāizrunā, vai līdz plkst.20 ir tas pareizas laiks, kad cilvēkiem būtu jānokļūst mājās. "Ja visi vienlaikus dodas kādā virzienā, tad sabiedriskais transports ir pilns. Mēs nevaram atrast papildu vilcienus," situāciju skaidroja Linkaits.

Pēc viņa teiktā, pārcelt vēlākus reisus uz agrākiem laikiem vilcienu satiksmē ir ļoti sarežģīti. "Ja autobusu satiksmē varam palaist vienu pēc otra, tad vilciena satiksme ir ļoti reglamentēta ar savu vilciena grafiku, ar savu laika plūsmu. To izmainīt tā tik vienkārši nevar," sacīja ministrs.

Tā vietā viņš aicināja cilvēkus mainīt paradumus ārkārtējās situācijas laikā un mainīt savus kustības maršrutus, ņemot vērā autobusu un vilcienu grafikus.

Kā ziņots, valstī ieviesti īpaši stingri Covid-19 ierobežojošie pasākumi jeb "lokdauns". Lai mazinātu nelegālu pulcēšanos privātos pasākumos, noteikts ierobežojums pamest dzīves vietu nakts laikā no plkst.20 līdz 5, paredzot tikai iespēju nokļūt uz un no darba vietas.

Līdz 15.novembrim pasažieru skaits pilsētas un piepilsētas transportā nedrīkstēs pārsniegt 50% no transporta ietilpības, trešdien nolēma valdība.