Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Paplašināts sabiedriskā transporta maksas atvieglojumu saņēmēju skaits

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Braukšanas maksas atvieglojumus tiesīgas izmantot turpmāk būs arī ģimenes, kas aprūpē bērnu ar invaliditāti, vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta pirmā vai otrā invaliditātes grupa, otrdien nolēma valdība, apstiprinot Satiksmes ministrijas iesniegtos grozījumus Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumos.

No šā gada 1.maija Goda ģimenes apliecību var piešķirt arī ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, tādēļ šo ģimeņu locekļiem tiek noteiktas tādas pašas tiesības kā citām Goda ģimenēm, tostarp attiecībā uz sabiedriskā transporta izmantošanu.

Goda ģimenes statuss paredz tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 50% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas un 40% apmērā no abonementa biļetes cenas. Savukārt ģimenes locekļiem, kas apmeklē vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes, kā arī turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 90% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas. Tāpat Goda ģimenes locekļiem 4.maijā, 11. un 18.novembrī braukšanas maksas atvieglojums attiecībā uz brauciena biļetes cenu ir noteikts 100% apmērā.

Minētie braukšanas maksas atvieglojumi pašlaik noteikti līdz šā gada 31.decembrim, kad noslēdzas Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumos iepriekš noteiktais pārejas posms.

Saskaņā ar Autotransporta direkcijas rīcībā esošo informāciju, 2020.gada beigās bija 263 831 persona, kurai pienākas braukšanas maksas atvieglojumi - 203 256 unikālas personas ar invaliditāti, no kurām 8517 ir bērni, 96 790 ir daudzbērnu ģimenes locekļi ar Goda ģimenes statusu, 11 189 ir politiski represētas personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, 6004 ir bērni bāreņi vecumā līdz 17 gadiem, 638 - vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka personas ar pirmā vai otrā invaliditātes grupu un personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, gadījumos, kad invaliditātes apliecībā nav iekļauts fotoattēls, ir tiesīgas bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, uzrādot invaliditātes apliecību vienlaicīgi ar personu apliecinošu dokumentu, kā arī noteikts regulējums braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai nepieciešamā elektroniskās identifikācijas līdzekļa un risinājuma ieviešanai un izmantošanai.