Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Lidostā "Rīga" par 1,93 miljoniem eiro īstenots vērienīgs projekts

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Starptautiskajā lidostā "Rīga" par 1,93 miljoniem eiro īstenots "A-CDM" procedūras ieviešanas projekts, kas lidostā uzlabos pakalpojumu kvalitāti un drošumu, informēja VAS "Latvijas gaisa satiksme" pārstāvji.

Paredzēts, ka "A-CDM" nodrošinās savlaicīgu precīzas informācijas apmaiņu starp lidostas operatoru, gaisa kuģu ekspluatētājiem, apkalpojošajiem dienestiem uz zemes, gaisa satiksmes vadības dispečeriem un citiem iesaistītajiem no lidojuma plānošanas līdz brīdim, kad gaisa kuģis nosēžas uz skrejceļa.

"Latvijas gaisa satiksmes" pārstāvji pauda, ka lidosta "Rīga" ir pirmā un pašlaik vienīgā Baltijas valstīs, kas pievienojusies vairāk nekā 30 Eiropas lidostām, kurās darbojas "A-CDM" procedūras, kas ļauj būtiski uzlabot pakalpojumu kvalitāti un drošumu gan gaisa telpas lietotājiem, gan pasažieriem.

Ieviestās procedūras ļauj precīzāk plānot gaisa kuģu pacelšanās laiku un samazināt pasažieru gaidīšanas laiku, jo īpaši "pīķa" stundās. Tāpat "A-CDM" dod iespēju aviosabiedrībām samazināt resursu un degvielas patēriņa izmaksas, kas saistītas ar gaidīšanas laiku pirms pacelšanās un ar gaisa kuģu sagatavošanu lidojumam. Novēršot nelietderīgu gaisa kuģu dzinēju darbināšanu, tiek samazināts vides piesārņojums un trokšņi, klāstīja "Latvijas gaisa satiksmē".

Īstenojot projektu, ieviešot operatīvo procedūru un automatizēto procesu kopumu, lidostā "Rīga" ir izveidota "A-CDM" platforma - uzstādīta atbilstoša datortehnika un programmatūra, lidostas dienestiem iegādāti sakaru līdzekļi, kā arī veikti citi uzlabojumi. Arī "Latvijas gaisa satiksmei" ir modernizēta programmatūra.

Starptautiskās lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa uzsvēra, ka "A-CDM" ir ne tikai procedūras un procesi, - tā ir domāšanas un darbības metožu maiņa, iekļaujot lidostas operatīvos dienestus kopējā reālā laika informācijas telpā un ļaujot strādāt kā vienotai komandai. "Precīza, savlaicīga un caurspīdīga informācijas apmaiņa un vienāda kopainas izpratne nozīmē ilgtspējīgu, efektīvu infrastruktūras un resursu izmantošanu, degvielas ietaupījumu aviosabiedrībām, samazinātu oglekļa dioksīda emisiju un uzlabotu ceļotāju pieredzi," viņa pauda.

"Latvijas gaisa satiksmē" minēja, ka konkrēto procedūru ieviešana ļaus palielināt lidostas "Rīga" kapacitāti, atsākoties normālam lidojumu režīmam.

Projekts līdzfinansēts ar Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

"Latvijas gaisa satiksme" ir 100% valsts uzņēmums, tā pienākums ir nodrošināt gaisa telpas lietotājus ar aeronavigācijas pakalpojumiem.

Savukārt starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.