Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Rīta agrumā ne visi ievēro prasību lietot maskas transportā; policija īpašus reidus nerīkos

© f64

Lai gan no trešdienas mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta, Rīgas sabiedriskajā transportā ne visi pasažieri par to ir parūpējušies.

Kā novēroja aģentūra LETA, pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" autobusiem izbraucot no galapunkta "Abrenes iela", kur gan rīta agrumā cilvēku plūsma nebija liela, daļa iedzīvotāju jau pirms iekāpšanas transportā bija uzvilkuši sejas maskas, daži to izdarīja uzreiz pēc iekāpšanas transportā, bet citi sejas aizsegus nelietoja vispār. Neviens autobusa vadītājs aizrādīt pasažieriem neiznāca.

Tie cilvēki, kuri bija parūpējušies par sejas aizsegu, lielākoties lietoja higiēniskās maskas. Daži gan tās bija uzvilkuši nepareizi, maskai nenosedzot degunu vai dažos gadījumos - pat muti, maskai atrodoties kakla rajonā.

Arī pilsētas centrā, netālu no Centrālās stacijas bija vērojama līdzīga situācija - daļai pasažieru maskas lietojot, bet daļai nē.

Kā novēroja aģentūra LETA, mikroautobusā Rīga-Jaunmārupe divi iekāpušie pasažieri bija uzvilkuši sejas maskas, savukārt šoferim, kura sēdvieta nav nodalīta ar aizsargstiklu, tādas nebija.

Valsts policija speciālas pārbaudes aizsargmasku lietošanas kontrolei nerīkos, bet reaģēs uz iespējamām konfliktsituācijām sabiedriskajā transportā, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts policijā aģentūrai LETA norādīja, ka speciālas pārbaudes aizsegus lietošanas kontrolei netiks rīkotas, bet likumsargi reaģēs, ja saņems informāciju par iespējamām konfliktsituācijām sabiedriskajā transportā.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA skaidroja, ka, ņemot vērā jauno mehānismu, kas par masku nelietošanu paredz izsēdināšanu no sabiedriskā transporta, tad primāri Rīgas sabiedriskajā transportā kontroli īstenos pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" kontroles dienests.

Savukārt RPP kontroles dienestam nepieciešamības gadījumā sniegs atbalstu, braucot uz izsaukumiem. Tāpat var tikt rīkotas kopīgas pārbaudes, kā tas līdzīgi ar bezbiļetnieku kontroli. Pašvaldības policija sniegs atbalstu, lai novērstu konfliktsituācijas un cita veida riskus.

Vilcienā Sloka-Rīga trešdienas rītā liela daļa pasažieru apzinīgi lietoja sejas maskas, novēroja aģentūra LETA.

Maskas cilvēki pārsvarā uzlika tieši pirms iekāpšanas vilcienā. Jaunieši nereti izvēlējušies melnas auduma maskas, bet lielākoties pasažieri sarūpējuši higiēniskās maskas.

Kādā vagonā, kurā gandrīz visas sēdvietas bija aizņemtas, bet kājās stāvēja divi pasažieri un konduktors, masku nebija tikai retajam - aptuveni četriem cilvēkiem. Kāda sieviete bez maskas centās aizsegt muti un degunu ar džempera apkakli.

LETA jau vēstīja, ka ir noteiktas divas cilvēku grupas, kuras sejas aizsegus sabiedriskajā transportā var nelietot. Tie ir bērni līdz 13 gadu vecumam, jo nereti viņiem nav iemaņu pareizai sejas maskas lietošanai, kā arī bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku. Tāpat arī, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī.

Mutes un deguna aizsegu lietošana attiecas arī uz skolu autobusiem, kas tiek pielīdzināti sabiedriskajam transportam.

Šis drošības pasākums patlaban noteikts uz vienu mēnesi - līdz 6.novembrim.

Kontrolierim un konduktoram ir tiesības izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa pasažieri, kurš neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa nākamajā pieturvietā vai kontroles vietā pilsētas nozīmes maršrutā. Savukārt autobusa vadītājam ir tiesības neuzņemt transportlīdzeklī un no tā izsēdināt pasažierus, kuri neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.