Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

NRA PĒTA: mikroautobusus no galapunkta izspiež tirgotāji

IESPĒJAMĀ NĀKOTNES VĪZIJA. Par iespēju šajā vietā būvēt vairākstāvu tirdzniecības un darījumu centru SIA Regals nami domā jau kopš 2006. gada, kad nopirka šo zemesgabalu. Šādi izskatījās 2007. gadā izstrādātā šīs ieceres vizualizācija. Cik lielā mērā tā būs mainījusies, kad tiks uzsākti būvdarbi, pagaidām ir grūti spriest, jo projekta detaļu noslīpēšana joprojām turpinās © Vizualizācija, publicitātes foto, BB studija

No nākamā gada 1. janvāra Rīgas maršruta taksometru stacijas pieturvietā Marijas ielā 2A maršruta mikroautobusi vairs neiebrauks. Nākotnē šajā vietā, visticamāk, sliesies piecstāvu tirdzniecības un darījumu ēka ar pazemes autostāvvietu. Reģionālo maršrutu galapunkts no 1. janvāra atradīsies Rīgas starptautiskajā autoostā, bet daļa pilsētas maršruta mikroautobusu reisus sāks un beigs Abrenes ielā.

Valsts SIA Autotransporta direkcija sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone stāstīja, ka Rīgas maršruta taksometru stacijas pieturvietā gadā tiek uzsākti un noslēgti 207 549 reisi, kas veda pasažierus uz Jūrmalu, Mārupi, Baložiem, Ķekavu, Baldoni, Siguldu un citām apdzīvotām vietām. Autotransporta direkcijas ieskatā šī bijusi viena no noslogotākajām reģionālo maršrutu autobusu pieturām. Līdz šim šajā pieturā apstājās trīs pārvadātāju autobusi - AS Rīgas taksometru parks, Liepājas autobusu parks un CATA. Sākot ar 1. janvāri, 15 reģionālo maršrutu (Rīga-Gaismas, Rīga-Pavasari-Virši, Rīga-Medemciems, Rīga-Rāmava-Baloži, Rīga-Jaunmārupe, Rīga-Mārupe, Rīga-Ragana-Sigulda, Rīga-Daugmale, Rīga-Pļavniekkalns-Ķekava, Rīga-Valdlauči-Pļavniekkalns-Ķekava, Rīga-Sarma-Baldone, Rīga-Straume, Rīga-Spuņupe-Jaunķemeri, Rīga-Jaunķemeri, Rīga-Sloka) galapunkts atradīsies Rīgas starptautiskajā autoostā. Kā Neatkarīgajai uzsvēra Z. Plone, šis ir tikai pagaidu variants. Šobrīd Autotransporta direkcija kopā ar Rīgas domi apsver un analizē alternatīvas vietas, kur izvietot reģionālo maršrutu mikroautobusu galapunktu.

PĒDĒJĀS DIENAS. Vēl līdz gada beigām šajā vietā pasažierus uzņems un izlaidīs reģionālie un pilsētas maršruta mikroautobusi / Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Savukārt pilsētas mikroautobusiem, kas līdz šim maršrutu sāka un beidza Marijas ielā 2A, pēc Jaungada galapunkts būs Abrenes ielā, Neatkarīgajai atklāja Rīgas satiksmes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane. Šīs izmaiņas skars piecus mikroautobusu maršrutus: 233 (Centrs-Ziepniekkalns), 244 (Centrālā stacija-Iļģuciems), 246 (Centrālā stacija-Daugavgrīva), 322 (Centrālā stacija-lidosta), 346 (Centrs-Daugavgrīva).

Šādas izmaiņas gadiem ierastajā mikroautobusu galapunktā izraisījis fakts, ka zemes īpašnieks ir uzteicis nomas līgumu. Visticamāk, šajā vietā nākotnē sliesies tirdzniecības un darījumu centrs piecos virszemes un divos pazemes stāvos, jo jau 2013. gadā tika izsniegta būvatļauja šādas ieceres realizēšanai. Šā gada jūnijā Rīgas pilsētas Būvvaldes padome vēlreiz skatīja tirdzniecības un darījumu ēkas jaunbūves ieceri Marijas ielā 2A. Projekta pasūtītājs ir SIA Regals nami, projektētājs - SIA BB studija. Taču, lai šo projektu īstenotu, nāksies nocirst vienu liepu. Par šo ieceri augustā tika izsludināta publiskā apspriešana. Tāpat, pasūtītājam un projektētājam būs jāņem vērā vairāki būvvaldes iebildumi, piemēram, neveidot ēkas fasādi monotonu utt.

2006. gadā SIA Regals nami par nepilniem trim miljoniem latu ir iegādājusies apmēram 5000 kvadrātmetru lielu zemes gabalu starp Marijas, Satekles un Elizabetes ielu, kur atrodas maršruta taksometru galapunkti, toreiz ziņoja laikraksts Rīgas Balss. Arhitektu projekts Kubs bija izstrādājis projektu septiņu stāvu darījumu centram ar veikalu un biroju telpām, kā arī pazemes autostāvvietām un pazemes mikroautobusu pieturām, kas atradīsies zem šā kompleksa.