Par muzicēšanu sabiedriskajā transportā – 15 latu sods

"Salonā iekāpa vīrietis un sāka spēlēt akordeonu, bet meitenīte ar papīra glāzīti apstaigāja pasažierus. Redzēju, ka cilvēki viņai iedeva naudu. Tad abi izkāpa no autobusa," sabiedriskajā transportā pieredzēto atstāsta rīdzinieks Edgars. Līdzīgs stāsts ir arī kādam 6. maršruta tramvaja pasažierim.

Šie naudas pelnītāji nebija uzbāzīgi, tāpēc citu pasažieru sašutumu neizpelnījās. SIA Rīgas satiksme (RS) preses sekretārs Viktors Zaķis teic, ka mēneša laikā saņemtas četras vai piecas sūdzības par līdzīgiem gadījumiem sabiedriskajā transportā. "Šādas sūdzības ir sākušas pienākt. 2008. gadā ar to [ubagošanu sabiedriskajā transportā] nodarbojās Rumānijas pilsoņi. Kaut kas līdzīgs sāk atkārtoties atkal," viņš konstatē. Pirms diviem gadiem jūnijā Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes dežūrdaļā tika saņemts izsaukums uz sabiedriskā transporta pieturvietu K. Barona ielā, kur RS kontroles dienesta darbinieks par ubagošanu tramvajā aizturējis četrus Rumānijas pilsoņus – 19 gadus vecu jaunieti un trīs nepilngadīgas personas.

Arī tagad RS kontrolieriem ir tiesības šādus muzicētājus sodīt ar 15 latu naudas sodu par sabiedriskā transporta noteikumu lietošanas pārkāpšanu. "Tā nav pieļaujama darbība sabiedriskajā transportā, bet vadītājam nav pienākums to kontrolēt. Viņam ir jāvada transporta līdzeklis. Ja citiem pasažieriem šādas darbības traucē, viņi var vērsties pašvaldības policijā," saka V. Zaķis. Viņš tomēr atzīst, ka muzikantus ubagotājus būs grūti aizturēt, jo viņi lielākoties nobrauc vienu pieturu un tad izkāpj.

Svarīgākais