Pasažieru un kontrolieru konflikti pāraug šaušanā

Iespējams, konfliktus starp pasažieriem, lielākoties bezbiļetniekiem, un kontrolieriem pastiprina sabiedrībā valdošā sociālā spriedze un bezdarbs. Kontrolierī pasažieri saredz varas pārstāvi, un cilvēkiem pret valdošo varu pašlaik nav pozitīva noskaņojuma, īpaši cilvēkiem, kuriem ilgstoši nav darba un iztikas līdzekļu.

Pirmdien Rīgas satiksmes autobusā uz Valmieras ielas pēcpusdienā kāds pasažieris biļešu kontroles laikā ar gāzes pistoli izšāva uz uzņēmuma kontrolieri, apstiprina Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis, kurš negadījuma brīdī arī atradās konkrētajā autobusā. Viņš stāsta, ka 52. maršruta autobusā notika parastā pārbaude bez Pašvaldības policijas piedalīšanās, kuras laikā kāds pasažieris izvilka gāzes pistoli un izšāva uz kontrolieri, ievainojot vīrieti rokā un arī traumējot seju. Autobuss bija pārpildīts. Kā stāsta V. Zaķis, viens no kontrolieriem iekāpa pa priekšējām durvīm, otrs pa aizmugurējām. Kontrolieris, kā vienmēr, lūdzis uzrādīt biļeti, un tad pasažieris izšāva. Bija dūmi, panika, cilvēki ieslēdza avārijas slēdzi, lai tiktu ārā no autobusa. Šoferis tūlīt autobusu arī apturējis un izlaidis pārbiedētos pasažierus.

Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, šāvēju izdevās aizturēt uz ielas un to izdarīja pārējie kontrolieri un pasažieri, taču apstākļu noskaidrošana vēl turpinās, apliecināja policijā. Policijas pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka konflikts starp pasažieri un kontrolieri izcēlās, jo pasažieris brauca sabiedriskajā transportā bez biļetes. V. Zaķis zina stāstīt, ka šāvējs savainojies arī pats, iespējams, nokritis šāvienu radītajā burzmā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka negadījumā cietuši četri cilvēki. Kontrolierim ir traumēta seja un plecs. Satraumējies arī pats šāvējs. Slimnīcā tika nogādāta arī kāda sieviete un bērns – viņi, iespējams, saindējušies ar gāzi.

Šis nav pirmais gadījums, kad sabiedriskajā transportā izvēršas konflikta situācija starp pasažieriem un kontrolieriem, turklāt vienreiz šaujamieroci, tiesa, šaujot gaisā, pielietojuši arī kontrolieri. Jūnija sākumā Rīgas satiksme pabeigusi pārbaudi par maijā notikušo incidentu Rīgā, Čaka ielā, kur notikuma aculiecinieka uzfilmētais video liecināja, ka starp pasažieriem un kontrolieriem notikusi ne tikai asa vārdu apmaiņa, bet arī izvicinātas dūres. No darba tika atbrīvoti visi pieci incidentā iesaistītie kontrolieri. Aprīļa beigās cīņā pret bezbiļetniekiem šaujamieroci izmantoja arī kāds kontrolieris.

Svarīgākais