Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Šodien pasaulē piemin autoavārijās bojā gājušos; šoferus aicina nodot "Zelta likumu" zvērestu

© f64

Šodien ir diena bez bojāgājušajiem uz ceļiem Eiropā jeb “Projekts EDVARD” (#projectEDWARD, https://projectedward.eu/lv/ ), kurā pieminām ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušos. Projekta mērķis ir panākt būtisku nāves gadījumu un nopietnu traumu skaita samazinājumu uz ceļiem gan Eiropā, gan citur pasaulē ilgtermiņā. Projektu pirms diviem gadiem uzsāka Eiropas Komisija un Starptautiskā automobiļu federācija (FIA), savukārt tā īstenošanā iesaistās Eiropas valstu un pašvaldību institūcijas, valstu autoklubi, nevalstiskās organizācijas, autovadītāji un citi satiksmes dalībnieki. Latvijā projektu īsteno Latvijas Automoto biedrība (LAMB).

Lai tuvinātu “Projekta EDVARD” ambiciozo mērķu sasniegšanu un pievērstu autovadītāju uzmanību ātruma riskam, FIA sadarbībā ar autoklubiem Eiropā īsteno satiksmes drošības akciju “Samazini ātrumu” (#slowdawn https://www.fiaregion1.com/slowing-saves-lives/ ). Tā ir daļa no satiksmes drošības programmas “Izglāb 3500 dzīvības” #3500lives, kuras laikā autovadītāji tiek aicināti nepārkāpt ātruma ierobežojumus. Pasaulē ik dienu satiksmes negadījumos bojā iet 3500 cilvēki, un ātrums ir viens no izplatītākajiem traģēdiju iemesliem.

“Ne visu ir iespējams paredzēt satiksmes noteikumos vai uz vietas konkrētā ceļa posmā izvietojot ceļa zīmes, jo sliktos laika apstākļos, kad nobirušas lapas, uzsnidzis sniegs vai uzsalis ledus, arī atļautais braukšanas ātrums var izrādīties pārāk liels, tādēļ autovadītājam ir jābūt tālredzīgam un piesardzīgam,” uzsver Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis.

FIA pētījumi liecina, ka no 40 - 50 % autovadītāju mēdz braukt ātrāk nekā ir atļauts konkrētā ceļa posmā. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja veiktā aptauja vēsta, ka 30% autovadītāju regulāri pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu un samazina to tikai pirms fotoradariem. LAMB atgādina, ka par 5% mazāks vidējais braukšanas ātrums par 30% samazina smago satiksmes negadījumu skaitu, jo mazāks ātrums samazina bremzēšanas ceļu, iespējamo traumu smaguma pakāpi, kā arī glābj mazaizsargātos satiksmes dalībniekus.

FIA un LAMB aicina elektroniski nodot satiksmes drošības zvērestu, solot ikdienā rūpēties par drošu satiksmi un ievērot FIA satiksmes drošības Zelta likumos (https://www.fia.com/3500lives ).