Ietaupīs miljonu, tarifu mazināt nesola

Pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme (RS) sola ietaupīt 1,2 miljonus latu, bet strikti neapgalvo, ka tas ļaus samazināt braukšanas tarifu sabiedriskajā transportā.

"Nevaru pateikt, ka miljona ekonomija būtiski samazinās tarifu, bet uzņēmuma izmaksas tas samazina, un tās ir saistītas ar tarifu," atzina RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Viņu papildināja domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītāja pienākumu izpildītājs Vadims Baraņņiks, informējot, ka, mehāniski sadalot 1,2 miljonus latu, tarifu varētu samazināt par dažiem santīmiem. "Protams, mēs gribam viszemāko maksu par braucienu, bet saglabājot [pakalpojuma] kvalitāti," viņš solīja.

Konkrēti runāt par ekonomiju šajā sabiedriskā transporta uzņēmumā iespējams pēc funkcionālā audita, kura rezultātā jānotiek būtiskai uzņēmuma vidējās un augstākās vadības reorganizācijai. Būs iespējams samazināt 175 pilna darba slodzes un 15 vadošo darbinieku posteņus, zināms, ka no 13 direktoriem atstās tikai sešus, tiks pārskatīts arī atalgojums. L. Bemhens gan piebilda, ka kopumā uzņēmumā nav paredzēts pazemināt algas, bet izmaiņas atalgojumā varētu attiekties uz vidējā un augstākā līmeņa vadītājiem. Tādējādi 1,2 miljonu latu ietaupījumu panāktu, samazinot struktūrvienību un darbinieku (gan administratīvo, gan ražošanas) skaitu, centralizējot funkcijas, kā arī optimizējot un elektronizējot procesus. Vadošo darbinieku skaita samazinājums tiks panākts un jau notiek, gan apvienojot, gan likvidējot struktūrvienības, pārdalot to funkcijas, kā arī samazinot vietnieku skaitu. Pašlaik RS strādā apmēram 4800 darbinieku.

Auditu veica kompānija PricewaterhouseCoopers. Tās vecākais partneris Ahmeds Abū Šeihs vakar atzina, ka audita mērķis nebija analizēt, cik kvalitatīvi uzņēmums tiek vadīts, bet gan kā un kur iespējams samazināt izdevumus. Reorganizāciju RS plānots pabeigt četru mēnešu laikā līdz 1. novembrim. Pēc šā datuma Rīgas dome vērtēs, vai RS izdarījusi visu, kas prasīts, lai samazinātu

Svarīgākais