Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

No šodienas tavam auto jābūt ar ziemas riepām

© F64

Sākot ar šodienu, 1.decembri, visiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, atgādināja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Valsts policijas pārstāvji.

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, obligāti jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Ja tiek konstatēts, ka transportlīdzeklis nav aprīkots ar sezonai atbilstošām riepām, autovadītājam var tikt uzlikts sods 30 eiro apmērā.

Vieglo auto ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir četri milimetri. Tāpat uzmanība jāpievērš arī riepu vecumam. Ieteicams neiegādāties un neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo braucot gan nodilst protektors, gan laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari - pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi - gads, kad riepa ražota.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš informēja, ka tehniskajās apskatēs katru ziemu vidēji 7% vieglo automobiļu konstatēts neatbilstošs ziemas riepu protektors.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis uzsvēra, ka ziemā braukšana bez laikapstākļiem atbilstošām riepām var būt ļoti bīstama un riskanta.

Kā liecina Valsts policijas apkopotā statistika, ar katru gadu pārkāpēju skaits samazinās, tomēr ne visi autovadītāji ir apzinīgi, lai rūpētos par drošu braukšanu ziemā. No 2015.gada 1.decembra līdz 2016.gada 1.martam tika sastādīti 96 administratīvo pakāpumu protokoli, savukārt pagājušajā ziemā, proti, no 2016.gada 1.decembra līdz šī gada 1.martam fiksēti 48 šoferīši, kuri nebija izvēlējušies laikapstākļiem atbilstošas riepas - transportlīdzeklis nebija aprīkots ar ziemas riepas.

F64

Pagājušā gada ziemā, kad ziemas riepu izmantošana ir obligāta - no decembra līdz martam - 7% no tehniskajā apskatē pārbaudīto auto jeb vairāk nekā 10 000 vieglo transportlīdzekļu tika konstatēts neatbilstošs ziemas riepu protektora dziļums - mazāks par četriem milimetriem. Vidējais pārbaudīto vieglo auto riepu vecums bija 2010.gads.