Ušakovs: Nav juridisku iemeslu aizliegt rīdziniekiem atlaides braukšanai transportā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nav juridisku iemeslu aizliegt Rīgas domei sniegt rīdziniekiem atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā un līdz ar to iebilst plānotajai sabiedriskā transporta maksas reformai, šodien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka reforma neparedzot atšķirīgas maksas, bet gan ir iecerēts noteikt jaunu tarifu atbilstoši pašizmaksai un rīdziniekiem būs iespējama atlaide 50% apmērā.

Ja Saeima pieņemšot partijas "Vienotība" rosinātās Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma izmaiņas, kas paredz, ka personas deklarēto dzīvesvietu nevar izmantot kā vienīgo kritēriju, nosakot braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, Rīgas dome atradīšot juridisku korektus ceļus, lai piedāvātu atlaides rīdziniekiem.

Kā uzskata Rīgas mērs, "Vienotība" nemēģinot palīdzēt nerīdziniekiem dabūt atlaides, bet gan aizliegt šādas atlaides piemērot rīdziniekiem.

Ušakovs arī esot pārliecināts, ka ar Pierīgas pašvaldībām atradīs kompromisus par to iedzīvotāju braukšanu sabiedriskajā transportā. Kamēr tiek gaidīts VARAM atzinums, esot tikai provizoriska rakstura sarunas.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 7.oktobrī apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā - 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāktu galvaspilsētas kasē. Tiem, kas deklarēsies līdz šā gada 31.decembrim, tiks dāvināta bezmaksas mēnešbiļete.

Portālā "manabalss.lv" aptuveni divu nedēļu laikā savākti vairāk nekā 10 000 parakstu pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā. Līdz ar to iniciatīva tika iesniegta vērtēšanai parlamentā. Šodien Saeimas Prezidijs lems par kolektīvā iesnieguma biļešu jautājumā nerīdziniekiem tālāko virzību, aģentūru LETA informēja iniciatīvas grupas pārstāve juriste Ieva Brante, kas ir uzaicināta uz Prezidija sēdi.

VARAM vēl nav sniegusi savu atzinumu par saistošo noteikumu grozījumiem, ar kuriem plānots veikt izmaiņas sabiedriskā transporta tarifos. Rīgas domes pārstāvji prognozē, ka ministrija, visticamāk, tos atzīs par tiesiskiem, bet prasīs precizēt atsevišķus punktus. Precizējot noteikumus, atlaižu piešķiršanu varētu rosināt ne tikai Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet arī tiem, kam Rīgā ir īpašums.

Svarīgākais