Kravas automašīnas biežāk izraisa negadījumus un rada lielus zaudējumus

Šā gada pirmajā pusē kravas transportlīdzekļi izraisījuši gandrīz 3000 ceļu satiksmes negadījumu, kas proporcionāli reģistrēto automašīnu skaitam ir gandrīz divas reizes vairāk nekā vieglo spēkratu izraisītās avārijas, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Arī vidējās atlīdzības apmērs ir gandrīz divas reizes augstāks.

"Kravas transportlīdzekļu izraisīto avāriju sekas ir ievērojamas. Nereti tās ir mērāmas simtos tūkstošu latu, no kā nākas secināt, ka kravas transportlīdzekļi ir vieni no bīstamākajiem satiksmes dalībniekiem," skaidro LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece Baiba Gribuste.

Kā liecina LTAB dati, patlaban ir apdrošināti 71 200 kravas transportlīdzekļu, kas ir par 4500 vairāk nekā pērn sešos mēnešos.

Šogad par kravas transportlīdzekļu izraisītajiem negadījumiem pieņemti 3600 lēmumu par kopējo summu 3,8 miljoni latu, kas ir gandrīz par vienu miljonu latu vairāk nekā 2012.gada pirmajā pusgadā. Savukārt par vieglo transportlīdzekļu izraisītajiem negadījumiem pirmajā pusgadā pieņemti 15 500 lēmumu par kopējo atlīdzības summu 8,3 miljoni latu. Vidējā atlīdzības summa par vieglo transportlīdzekļu izraisītajiem negadījumiem bija 576 lati, bet kravas automašīnu - 1124 latu. Tādējādi vidējā atlīdzības summa par kravas transportlīdzekļu izraisītajiem negadījumiem salīdzinājumā ar vieglajiem ir gandrīz divas reizes lielāka.

LTAB norāda, ka augstais riska koeficients, kas tiek piemērots kravas transportlīdzekļiem, nosaka arī OCTA cenu, kas kravas transportlīdzekļiem parasti ir daudz augstāka nekā pārējiem transportlīdzekļiem. To ietekmē arī fakts, ka gadījumos, kad satiksmes negadījumā ir iesaistīts kravas transportlīdzeklis, zaudējumu summas mērāmas desmitos un pat simtos tūkstošu. Starp lielākajām izmaksām, kas saistītas ar Latvijā reģistrētas kravas automašīnas izraisītu satiksmes negadījumu, topa trijniekā ierindojas avārija Somijā, kur zaudējumu summa sasniedz 534 667 latus, bet izmaksas vēl turpinās, jo avārijā cietusī persona zaudējusi darbaspējas. Savukārt otrajā un trešajā vietā ierindojas Itālijā izraisītās avārijas ar kopējo izmaksu summu 354 067 lati un 336 564 lati.

Latvijā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pārbaudes alkohola sūtījumam no Baltkrievijas, noteicis iznīcināt stipru alkoholisku dzērienu, kuram konstatēta neatļauta pārtikas piedeva - nātrija benzoāts (E211), liecina PVD publiskotā informācija.