Rīgas domes motivācijas programmās iesaistījušies 170 bezpajumtnieki

Rīgas domes Labklājības departamenta motivācijas programmās bezpajumtniekiem-bezdarbniekiem kopš projekta sākšanas 2012.gada 1.janvārī piedalījušies 170 bezpajumtnieki, liecina departamenta apkopotā informācija.

Projektu paredzēts pabeigt līdz šā gada 31.decembrim, un tiek plānots, ka līdz projekta beigām tajā būs piedalījušies 240 bezpajumtnieki.

Projekta mērķis ir izveidot un ieviest pasākumu kopumu, kas vērts uz bezpajumtnieku pašvērtējuma celšanu un sapratnes veidošanu par sevi kā pilntiesīgu sabiedrības locekli, sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, savu darba iemaņu un spēju atjaunošanu vai apgūšanu, lai nodrošinātu sociālā statusa atgūšanu un iekļaušanos sabiedrībā.

Bezpajumtnieku motivācijai, apmācībai un iemaņu attīstībai izveidotas trīs programmas, kas pakāpeniski dos iespēju klientiem uzlabot savas sociālās funkcionēšanas spējas un sekmēs viņu iekļaušanos sabiedrībā.

Programmas "Bezpajumtnieku pašvērtējuma celšana" mērķis ir celt klientu pašvērtējumu un veidot sapratni par sevi kā pilnvērtīgu, spējīgu un pilntiesīgu sabiedrības locekli. Tajā tiek likts uzsvars uz klienta sevis izzināšanu, stiprajām pusēm, to attīstību, komunikācijas spēju uzlabošanu.

Programmas "Bezpajumtnieku sociālo un pašaprūpes iemaņu atjaunošana" mērķis ir attīstīt klientu vēlmi un izpratni, kā rūpēties par sevi, savu veselību un apkārtējo vidi. Izveidoti divi tēmu virzieni - veselības un slimības, kā arī praktiskas prasmes sava vizuālā tēla veidošanā, iekļaujot vienkāršas pamata prasmes personīgajā higiēnā.

Trešā programma ir "Bezpajumtnieku darba prasmju attīstība", kuras mērķis ir katram dalībniekam apgūt praktiskas iemaņas darba meklēšanā, apzināt savas spējas un atbilstību dažādām vienkāršām profesijām, izmēģināt tās praktiski kā brīvprātīgajam darbiniekam.

Projekta kopējas izmaksas ir 92 263 lati, un tas pilnībā tiek īstenots par Eiropas sociālā fonda līdzekļiem, kurus administrē Nodarbinātības valsts aģentūra.

Kā ziņots, 2012./2013.gada ziemas periodā, no oktobra līdz aprīlim, patversmes izmantojuši vidēji 749 cilvēki, kas ir par 16 personām jeb par 2% vairāk nekā 2011./2012.gada ziemas mēnešos.

Patversmju klientu lokā biežākās problēmas ir mājokļa trūkums, ar ko saskaras 95% personu, saskarsmes problēmas, kas konstatētas 91% patvēruma meklētāju, 76% klientu ir nodarbinātības problēmas, 63% - atkarības problēmas, 59% - sociālo prasmju trūkums.

Līdz ar to sociālie darbinieki, lai palīdzētu klientam atrisināt galveno mājokļa problēmu, vispirms palīdz risināt problēmas, kas saistītas ar klienta spēju sociāli funkcionēt.