Rīgas dome piešķirs papildus finansējumu Brāļu kapu remontdarbiem

Pašvaldības budžeta pavasara grozījumos Rīgas dome piešķirs papildus finansējumu pašvaldības policijai, Rīgas Brāļu kapu remontdarbiem, mācību grāmatu iegādei pilsētas skolām, Esplanādes apgaismojuma kapitālajam remontam, Lucavsalas un Daugavas promenādes labiekārtošanai, atalgojuma palielināšanai Bāriņtiesas darbiniekiem un citiem nepieciešamiem izdevumiem, - tā šodien nolēma Rīgas domes Budžeta komisija.

Plānots pašvaldības policistiem nodrošināt jaunu formastērpu iegādi (Ls 376 000), kā arī par 11 vietām palielināt štata vietu skaitu, ņemot vērā, ka policija intensīvāk veic patrulēšanu Rīgas ielās. Tiks piešķirti arī līdzekļi videonovērošanas sistēmas izveidošanai Mežaparka teritorijā (Ls 64 000).

Būtiski tiks palielināts finansējums mācību grāmatu iegādei Rīgas skolām – ja pašreiz uz katru skolēnu šim mērķim ir piešķirti 2,10 latu gadā, pēc grozījumiem tie būs vēl 10 latu katram skolēnam, kopā – 630 000 latu.

Ņemot vērā, ka Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapu ansamblis tiek uzturēts tikai par pašvaldības līdzekļiem un ziedojumiem, bet valsts atbalsts šiem Latvijas simboliem ir nepietiekams, Rīgas dome šogad pilnībā finansēs Brāļu kapu centrālā kapulauka celiņu atjaunošanu (230 000 Ls), kā arī trīs informatīvo plākšņu izgatavošanu no bronzas (19 000 Ls), kas tiks novietotas pie Brīvības pieminekļa.

Turpinot Rīgas parku, skvēru un zaļo zonu sakārtošanas programmu, Esplanādes parkā tiks veikts apgaismojuma sistēmas kapitālais remonts (Ls 299 000), labiekārtota Lucavsala un Daugavas promenāde (Ls 250 000).

Lai popularizētu Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, papildus finansējumu (Ls 393 000) saņems arī nodibinājums „Rīgas Tūrisma attīstības birojs”. Par šiem līdzekļiem notiks Rīgas publicitātes kampaņas Lietuvā un Igaunijā, kā arī tiks atbalstīti buru kuģu regates „The Tall Ships” pasākumi, kas šovasar uz Rīgu atvedīs ap 90 buru kuģus no 17 valstīm. Plānots, ka regates pasākumus apmeklēs vairāk nekā 500 000 rīdzinieku un pilsētas viesu.

Investīciju programmā līdzekļi paredzēti izglītības iestāžu teritoriju labiekārtošanai (Ls 400 000), mājokļu energoauditu veikšanai (Ls 25 000), tehniskās dokumentācijas izstrādei 12 tipveida daudzdzīvokļu māju renovācijai (Ls 44 000).

Lai attīstītu pilsētas 1. slimnīcu un nodrošinātu modernu tehnisko bāzi, šīs ārstniecības iestādes vajadzībām dome līdzfinansēs datortomogrāfa iegādi (Ls 270 000).

Plānots par 15% jau no maija palielināt atalgojumu Rīgas bāriņtiesas vairāk nekā 100 darbiniekiem. Pašlaik bāriņtiesas darbinieku atalgojums ir zemāks par vidējo darba samaksu Rīgā, taču darba apjoms pastāvīgi pieaug.

Kopumā budžeta grozījumos plānots izdevumus palielināt par sešiem miljoniem latu jaunu piešķīrumu, kā arī ieskaitīt šā gada budžetā pagājušā gada pamatbudžeta naudas līdzkļu atlikumus un valsts budžeta mērķdotācijas. Pašvaldības budžeta deficīts pēc grozījumiem palielināsies līdz 54,5 miljoniem latu jeb 11,4 % no ieņēmumiem, taču praksē pašvaldības budžeta deficīts gada beigās vienmēr ir mazāks par gada sākumā plānoto, jo atsevišķiem nodokļu ieņēmumiem (piem. NĪN) ir sezonāls raksturs, turklāt budžeta ieņēmumu prognoze vienmēr tiek noteikta piesardzīgi. Piemēram, 2012. gadā plānotā 55,6 miljonu latu deficīta (12%) vietā tas nepārsniedza 13 miljonus latu (2,9%).

Kopējie Rīgas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2013. gada janvārī un februārī bija par 6% lielāki nekā šajā pašā laikā 2012. gadā. Pašvaldības pamatbudžeta naudas līdzekļu atlikums 2013. gada 1. martā bija 69 miljoni latu.

Latvijā

2024. gada 16. oktobrī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) jau otro reizi pasniedza zelta un platīna sertifikātus mūzikas ierakstiem, kuri straumēšanas platformās sasnieguši ievērojamus rezultātus. Pasākumā tika prezentēts arī LaIPA un Kantar TNS veiktais pētījums “Mūzikas patēriņa indekss 2024”, kas atspoguļo jaunākās tendences mūzikas patēriņā Latvijā.