Rīgas domei jāatmaksā divi pašvaldības galvotie studiju kredīti

Rīgas domei nāksies atmaksāt divus pašvaldības galvotos studiju kredītus kopumā 3500 latu apjomā, jo studenti, kam tie izmaksāti, sākoties kredīta atmaksas termiņam, pazuduši no bankas redzesloka, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Rīgas domes Finanšu departaments 28.februārī saņēmis divas AS "Swedbank" vēstules, kurās banka norāda, ka Rīgas domei kā galviniekam šomēnes jānodrošina viena studējošā kredīta parāda atmaksa 1030 latu apmērā un kāda cita studenta studiju kredīta parāda atmaksa 2500 latu apmērā. Abiem aizņēmumiem pašvaldība kļuvusi par galvotāju 2009.gada nogalē.

Pirms četriem gadiem pašvaldības galvotā studējošā kredīta maksimālā summa noteikta 4800 latu, nosakot, ka studentam tas jāsāk atmaksāt 2010.gada decembrī, sedzot 40 latu mēnesī. Pēc Rīgas domes Finanšu departamenta rīcībā esošās informācijas, ko sniegusi banka, kredīts izmantots tikai daļēji, taču tā atmaksa nav sākta, tāpēc aizdevuma līgums ir lauzts, bet ar pašu parādnieku sazināties nav iespējams.

Otram studentam pašvaldības galvoto studiju kredītu 2500 latu apjomā bija jāsāk atmaksāt no 2012.gada 14.jūnijā. Pirmo maksājumu viņš veicis nepilnā apmērā, bet maksājumus nav turpinājis, tāpēc šā gada 17.janvārī līgums lauzts. Vēl 23.janvārī kredīta ņēmējs pārskaitījis bankai 210 latus, taču, ņemot vērā, ka kredīta atmaksa nav veikta regulāri un ar pašu studentu bankai neizdodas sazināties, kredītu nāksies atmaksāt Rīgas domei.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē šonedēļ nolemts no Rīgas domes rezerves fonda piešķirt 3500 latu abu studentu parādsaistību dzēšanai, savukārt abu parādu atgūšana turpmāk būs Rīgas domes problēma - Juridiskajai pārvaldei un Finanšu departamentam uzdots veikt visas nepieciešamās darbības pret abiem studentiem par visu summu piedziņu, ko Rīgas dome kā galvotājs samaksājusi bankai pēc tās pieprasījuma.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse pastāstīja, ka pašvaldība kļuvusi par galvotāju kopumā 61 studējošā kredītam un galvotā summa sasniedz 107 857 latus. Līdz šim ar studentiem galvotajiem kredītiem nekādu problēmu neesot bijis, taču patlaban sākušies reālie kredītu atmaksas termiņi un pašvaldība saskārusies ar pirmajiem nemaksātājiem. Tiknuse pieļāva, ka, spriežot pēc komunikācijas grūtībām, abi studenti ir izbraukuši no valsts.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.