Rīgas dome sadarbosies ar KNAB

Rīgas domes pārstāvji šodien tikšanās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Frolovs, Audita un revīzijas pārvaldes direktore Aija Roziņa un Birokrātijas apkarošanas centra darbinieki informēja KNAB priekšnieku par Rīgas domes darbu korupcijas risku mazināšanā un pretkorupcijas stratēģijas īstenošanas gaitu, savukārt J.Streļčenoks sniedza viņa vadītā biroja redzējumu par lielākajiem apdraudējumiem valsts un pašvaldību iestādēs – interešu konfliktiem, amatu savienošanu, ārpakalpojumu pirkšanu, personāla atlasi, kā arī iepazīstināja ar šajās iestādēs uzkrāto pozitīvo pieredzi problēmu risināšanā. Lēmējvaras un izpildvaras nošķiršana, darbinieku rotācija, neplānotā kontrole, videonovērošanas ieviešana, kontaktpersonas pilnvarošana sakariem ar tiesībsargājošām institūcijām ir veidi, kā būtiski mazināt korupcijas iespējamību.

Puses atzinīgi novērtēja dažādu izglītojošo pasākumu rīkošanu, tostarp Rīgas domē aizvadītajā piektdienā notikušo semināru „Korupcijas novēršana institūcijās, iekšējās pretkorupcijas kontroles īstenošana”, kurā ar referātu uzstājās KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece. Rīgas domes pārstāvji sadarbības turpinājumā vēlētos iegūt vairāk informācijas par korupcijas risku identificēšanu, dāvanas un kukuļa nošķiršanas kritērijiem un ieteikumus pārvaldes sistēmas pilnveidošanai, kas izrietētu no iztiesātajām krimināllietām un palīdzētu novērst noziegumu veicinošos apstākļus. Puses vienojās, ka KNAB turpmākiem kontaktiem ar Rīgas domi nozīmēs pastāvīgu pārstāvi.

Tikšanās noslēgumā V.Frolovs sacīja: „Mēs skaidri redzam savas problēmas un sistemātiski ejam uz priekšu. Ceram, ka sadarbība starp Rīgas domi un Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroju turpinās attīstīties, un šīsdienas ļoti derīgais pasākums šim procesam dos jaunu impulsu.”

Savukārt J.Streļcenoks uzsvēra, ka vispirms no pašas Rīgas domes atkarīgs, cik tās struktūrvienību pretkorupcijas plānos ietvertie pasākumi būs efektīvi un sekmēs korupcijas novēršanu.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.