Lems par licenču atņemšanu taksometru firmām

Rīt, 1.novembrī Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā tiks skatīts jautājums par licenču apturēšanu sešām Rīgas taksometru firmām.

Paskaidrojumus Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijai par darbībām, kas veiktas fiksēto pārkāpumu novēršanai, iesniegušas tikai divas - KS "Transporta grupa Rīgas Taxi" un SIA "Elite Taxi", aģentūra LETA uzzināja domes Satiksmes departamentā.

Trīs uzņēmēji komisijas 25.septembra lēmumu ir apstrīdējuši - SIA "TAXI" un SIA "Apvienība Taxi" uzrakstījušas iesniegumu Rīgas domes priekšsēdētājam pārkāpumu apstrīdēšanai, savukārt SIA "STO" iesniegusi līdzīgu iesniegumu Satiksmes departamentam. Arī tas tiks pārsūtīts izskatīšanai Rīgas domes priekšsēdētājam.

Viena firma - SIA "Ormanis Taxi" - nav veikusi nekādas darbības, lai novērstu, attaisnotu vai apstrīdētu tās darbībā konstatētos pārkāpumus.

Jautājums par licenču apturēšanu šīm taksometru firmām Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā tiks skatīts rīt, 1.novembrī.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā 25.septembrī nolemts pārkāpumu nenovēršanas gadījumā no 1.novembra apturēt licences sešām taksometru firmām, kurās Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests konstatējis virkni pārkāpumu.

Uzņēmējiem tiek dots mēnesis laika, lai novērstu VID konstatētos pārkāpumus un nokārtotu saistības ar valsti. Ja uzņēmējiem līdz 1.novembrim tas neizdosies, licences tiks apturētas uz trim mēnešiem vai līdz brīdim, kad VID atsauks savas prasības. Ja arī pēc trim mēnešiem VID pretenzijas joprojām būs spēkā, Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija atkārtoti lems par licences atņemšanu.

Komisija bija saņēmusi VID vēstuli par to, ka uzņēmumiem "Transporta grupa Rīgas Taxi", "Elite Taxi", "TAXI", "MAXI TAXI", "Ormanis Taxi" un "STO" ir konstatēti dažādi pārkāpumi. VID norādīja, ka minētie uzņēmumi nepilnīgi uzskaita ieņēmumus, nodarbina darbiniekus bez darba līguma, nepilnīgi uzskaita nostrādāto darba laiku un to darbinieku algas ir zemākas nekā vidēji nozarē.

Lielākoties tās ir ar uzņēmēju Genādiju Aksjonovu saistītas firmas, tostarp uzņēmums, kas līdz šim sniedzis pakalpojumus Rīgas lidostā un par kuru izskanējušas publiskas sūdzības no citu kompāniju puses.

Uzņēmēji septembrī notikušajā komisijas sēdē noraidīja VID un Kontroles dienesta pārmetumus, norādot, ka VID aprēķini tiek veikti pēc nesaprotamām metodēm, bet pie konstatētajiem pārmetumiem - par licences kartīšu neesamību, neverificētiem skaitītājiem un šoferiem, kas nespēj uzrādīt darba līgumus, - lielākoties vainojami paši taksometru vadītāji, nevis uzņēmēji.

Kā ziņots, licences taksometru firmām Rīgā izsniedz Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija. Saskaņā ar 2009.gada 23.jūlijā grozījumiem pašvaldības saistošajos noteikumos taksometru firmām vairs netiek izvirzīta prasība licences saņemšanai iesniegt obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas polises, taču ir noteikta pastiprināta prasība pārvadātājam ievērot darba likumdošanas prasības pret taksometru vadītājiem, kā arī paredzēta licences kartītes anulēšana gadījumos, kad pārvadātājs licences kartīti nav izņēmis trīs mēnešu laikā.

Par šo noteikumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.